Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση... (Μέρος 2ο)

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, θα σταθώ κυρίως σε δημοσιεύσεις γύρω από την ιστορική επικαιρότητα του σοσιαλισμού, αλλά και το ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο "πρόταγμα" της κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας. Αναπόφευκτα θίγονται και ζητήματα μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού και πλευρές της οικονομική πολιτικής των σοσιαλιστικών χωρών. Το τρίτο και τελευταίο μέρος θα αφιερωθεί στη συζήτηση για το ρόλο της επαναστατικής βίας στο σοσιαλισμό που, ακόμα και σήμερα, προκαλεί "ρίγη ιερής αγανάκτησης" στους απανταχού μικροαστούς, καθώς και στην ιστορική τοποθέτηση του όλου σοσιαλιστικού εγχειρήματος ...

"Χρεωκόπησε" ο κεντρικός σχεδιασμός;

Αφετηριακό ερώτημα της συζήτησης αυτής είναι η αστική μυθολογία περί "τέλους της ιστορίας". Όμως, γιατί η εργατική τάξη είναι “καταδικασμένη” να πουλά στον αιώνα των αιώνων την εργατική της δύναμη για να προσπορίζει υπεραξία στον κεφαλαιοκράτη; Ένας σχολιαστής με το ψευδώνυμο "ψυχραιμία", σχολίασε ανοίγοντας τον κύκλο αυτό:

"Γιατί η μόνη εναλλακτική λύση είναι το σύστημα του κεντρικού σχεδιασμού όπου όλοι και όλα ανήκουν στο κεντρικό κράτος που ονομάσθηκε “υπαρκτός σοσιαλισμός” και αποδείχθηκε λιγότερο παραγωγικό στον 20ο αιωνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει κανείς κάτι καλύτερο."

Ας δούμε, όμως, πέρα από τις ιδεοληψίες των αστών και των μικροαστών, τι έδειξε η ίδια η ζωή. Το 1917, αμέσως μετά τη νίκη της επανάστασης, η βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία ήταν στο 13% της προπολεμικής (του 1913). Το 1938, στα τέλη του δεύτερου πεντάχρονου πλάνου, ήταν στο 909% όταν των ΗΠΑ ήταν στο 120%, της Αγγλίας στο 113%, της Γερμανίας στο 132% και της Γαλλίας μόλις στο 93%. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα το 1933, δηλαδή αμέσως μετά την κρίση του ‘29-’31 (πολύ χρήσιμη για συγκρίσεις με το σήμερα): στην ΕΣΣΔ ήταν στο 380% σε σχέση με το 1913, ενώ στις ΗΠΑ μόλις στο 109%, στην Αγγλία στο 87%, στη Γερμανία στο 75% και στη Γαλλία στο 107%. Μεταξύ 1929 και 1933 δε, δηλαδή ακριβώς στο διάστημα της κρίσης, η βιομηχανική παραγωγή στην ΕΣΣΔ αυξήθηκε κατά 138% τη στιγμή που στις ΗΠΑ ήταν -34%, στη Γαλλία -29%, στη Γερμανία -20% και στην Αγγλία μειώθηκε μόλις κατά 1.2%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην αγροτική οικονομία. Η συνολική καλλιεργημένη γη στην ΕΣΣΔ, από 105 εκατομμύρια εκτάρια το 1913, αυξήθηκε σε 137 το 1938. Ενδεικτικό ειδικά της επίδρασης του κεντρικού σχεδιασμού είναι το στοιχείο για τις καλλιεργημένες εκτάσεις σε βιομηχανικά φυτά. Από 4.5 εκατ. εκτάρια το 1913, στα 11 το 1938. Ομοίως, στις καλλιέργειες ζωοτροφών, από 2.1 σε 14.1 και λαχανοκηπουρικών, από 3.8 σε 9.4 εκατομμύρια εκτάρια. Η παραγωγή δημητριακών, μεταξύ 1913 και 1934 αυξήθηκε σχεδόν 12%, το ίδιο και μεταξύ 1934 και 1938. Η παραγωγή βάμβακος αυξήθηκε κατά 60% (1934-1913) και κατά 128% (1938-1934), ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα (να μην κουράζω με δείκτες) σε όλες τις άλλες καλλιέργειες.

Στον τομέα της κυκλοφορίας των αγαθών, ο όγκος του κρατικού και συνεταιριστικού λιανικού εμπόριου αυξήθηκε κατά 159% μεταξύ 1933 και 1930 και κατά 178% μεταξύ 1938 και 1934. Στη διάρκεια του δεύτερου πεντάχρονου το δια-συνεταιριστικό εμπόριο σε όγκο αυξήθηκε κατά 112%.

Μπορώ να συνεχίσω να αραδιάζω δείκτες και στοιχεία. Ιδιαίτερα θα μπορούσα να παρουσιάσω ποσοτικά στοιχεία που απεικονίζουν τη ραγδαία βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού στην ΕΣΣΔ. Ωστόσο, για να μην κουράζω σταματώ εδώ. Σημειώνω μόνο ότι έμεινα στα στοιχεία μέχρι το β’ παγκόσμιο πόλεμο για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί μετά τον πόλεμο τα στοιχεία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα πριν από αυτόν, μιας και απαιτήθηκε τεράστια δαπάνη πόρων για την ανοικοδόμηση. Δεύτερον, διότι η περίοδος αυτή (η μεσοπολεμική) χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση του ‘29-’31 και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς το πως συμπεριφέρθηκε η κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία της ΕΣΣΔ και πως οι καπιταλιστικές οικονομίες της Δύσης.

Τρίτος και σημαντικότερος λόγος που καθιστά μη συγκρίσιμες τις περιόδους 1917-1940 και την μεταπολεμική, είναι ότι σταδιακά, ειδικά μετά τα μέσα της δεκαετίας του ‘60, ο οικονομικός μηχανισμός της ΕΣΣΔ άρχισε να χάνει το γνήσια σοσιαλιστικό του χαρακτήρα, με την επιταχυνόμενη εισαγωγή στοιχείων καπιταλιστικής αγοράς (σταμάτησε η τάση παραπέρα εθνικοποίησης των συνεταιρισμών, δόθηκαν πριμ παραγωγικότητας, καθιερώθηκε η ιδιοσυντήρηση των επιχειρήσεων, καθορίστηκε ως κίνητρο η επίτευξη πλεονάσματος εσόδων ως προς τις δαπάνες παραγωγής κλπ.). Τα μέτρα αυτά, που δικαιολογήθηκαν με προκάλυμα την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ανάπτυξης που, τάχα, καθυστερούσε – λες και δε μπορούσε κανείς να δει ότι το πλήγμα που επέφεραν οι ανείπωτες καταστροφές του β’παγκόσμιου πολέμου δεν επέτρεπε άμεσα την επίτευξη των προπολεμικών ρυθμών – στην πραγματικότητα αντανακλούσαν αντικειμενικές κοινωνικές διεργασίες και συγκεκριμένα τη διαμόρφωση στρωμάτων της κοινωνίας με ιδιαίτερα συμφέροντα (οι λεγόμενοι “κόκκινοι ειδικοί”, τα διευθυντικά στελέχη κλπ.), των οποίων συμφερόντων έκφραση ήταν η πολιτική του Χρουστσώφ αρχικά και του Κοσύγκιν και, αργότερα σε μεγαλύτερη έκταση, του Γκορμπατσώφ που οδήγησε στην τελική παλινόρθωση του καπιταλισμού. Δε χρεωκόπησε λοιπόν ο σοσιαλιστικός σχεδιασμός, διότι αυτός όσο εφαρμόστηκε “πετούσε”. Χρεωκόπησε και ηττήθηκε η νόθευση του σχεδιασμού με στοιχεία αγοράς και καπιταλισμού, που έγινε τόσο από λάθη και ιδεολογικές καθυστερήσεις, όσο και για να εξυπηρετηθούν και συμφέροντα κοινωνικών στρωμάτων τα οποία ήταν απολύτως εφικτό να τύχουν άλλης διαχείρισης (όπως πριν τον πόλεμο) και να μην αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά που πήραν. Πριν μιλήσει, λοιπόν, κανείς για το θέμα της υπεροχής ή μη του κεντρικού σχεδιασμού και της σοσιαλιστικής οικονομίας, ας μελετήσει βαθιά το θέμα ώστε να μην αναπαράγει προπαγανδιστικά ιδεολογήματα του κεφαλαίου, άσχετα με την πραγματικότητα.

Βεβαίως, απέναντι στα στοιχεία αυτά (καταρχήν τα ποσοτικά) υπάρχει ο αντίλογος της "άλλης πλευράς". Γράφει ο γνωστός από το πρώτο μέρος "επώνυμος":

"Μας μιλάς για την εκβιομηχάνιση της σταλινικής ΕΣΣΔ. Τα ποσοστά ανάπτυξης δεν λένε τίποτα, διότι λένε μόνον από πού ξεκίνησε μια καθυστερημένη αγροτική κοινωνία και πού έφτασε. Αν βάλεις όλο το λαό να δουλεύει σαν πειθαρχημένα στρατιωτάκια, με φωτιά και τσεκούρι σε όσους αρνούνται να υπακούσουν, κάπου δεν θα φτάσεις στην εκβιομηχάνιση;"

Την "επιχειρηματολογία" αυτή, συμπληρώνει ο σχολιαστής με το ψευδώνυμο Α.Κ., ο οποίος γράφει:

"Οι αριθμοί αυτοί [σημ. αναφέρεται στα στοιχεία που παρέθεσα] αναφέρονται σε ΡΥΘΜΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ οι οποίοι επηρεάζονται από το ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ της οικονομίας. [...] Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας εδώ και 15 χρόνια είναι τουλάχιστον διπλάσιος της αμερικανικής. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία είναι χειρότερη από την κινεζική, ή ότι το κινεζικό μοντέλο είναι καλύτερο, αλλά ότι η κινεζική κοινωνία ξεκίνησε από πάρα πολύ χαμηλά άρα, για διάφορους μαθηματικούς λόγους που συνδέονται με την αποδοτικότητα, “τρέχει” γρηγορότερα."

Τελικά, ο “επώνυμος” δεν περιορίστηκε στην ασχετοσύνη του περί του καπιταλισμού, επεκτάθηκε και στην ασχετοσύνη περί σοσιαλισμού. Φυσικό κι επόμενο. έτσι την παθαίνει όποιος χρησιμοποιεί ως μοναδικές πηγές, αυτές των αστών και των αντικομμουνιστών! Αγαπητέ μου “επώνυμε”, τα “στρατιωτάκια” που λες είχαν όνομα: τους λέγανε σταχανοβίτες και θεωρούσαν ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ τη δουλειά για να πιαστούν τα πλάνα, γιατί ήξεραν ότι αυτή η δουλειά δεν πάει στις τσέπες κανενός Αλμούνια, Τρισέ, Γκρίνσπαν, Προβόπουλου ή Αράπογλου, αλλά επιστρέφει στους ίδιους σαν δωρεάν σπίτι, υποδομές, μόρφωση, υγεία, πολιτισμός – όλα όσα ο καπιταλισμός στερεί καθημερινά (ή δίνει με το σταγονόμετρο και επί αδρά πληρωμή) από δισεκατομμύρια “τυχερούς”. Αν θες να δεις στρατιωτάκια πραγματικά, πήγαινε να δεις τους εργάτες στα μεγάλα μονοπώλια που δουλεύουν 12ωρα για να βγάζουν το νοίκι και το ρεύμα και κάνουν κάθε μήνα περικοπές στα έξοδα για να μη βρεθούν στο δρόμο. Σε ποιά άλλη κοινωνία η δουλειά μετατράπηκε σε ΕΡΓΑΣΙΑ και το άγχος σε ΑΜΙΛΛΑ; Αυτά είναι άγνωστες λέξεις στον καπιταλισμό, όπου ο κάθενας μπαίνει στον πειρασμό να ρουφιανέψει το συνάδελφο για να του πάρει τη θέση ή για να μη χάσει τη δική του. Όσο για την εκβιομηχάνιση μιας καθυστερημένης χώρας, φουκαράδες “επώνυμοι”, καταλάβετε τα μεγέθη σας πριν μιλήσετε. Καθυστερημένη ήταν και η Ελλάδα, αλλά δεν εκβιομηχανίστηκε τότε – το αντίθετο. Εκβιομηχανίσου κι εσύ αν μπορείς, με καπιταλιστικούς όρους – αλλά που τέτοια τύχη, η Ελλάδα είναι “ψωροκώσταινα” μας έλεγαν οι θεωρητικοί του δοσιλογισμού στη χώρα το ‘50 και μας εκτελούσαν στα στρατοδικεία. Και επειδή ίσως η χώρα μας να μην αρέσει ως παράδειγμα στον "επώνυμο" λόγω μεγέθους, ας πάρει την Ινδία που είναι τεράστια. Καθυστερημένη ήταν, καθυστερημένη είναι παρά την ανάπτυξη κάποιων θυλάκων της – κι αυτών εκεί και όσο βολεύει τις πολυεθνικές. Όσο για τη σύγκριση Κίνας, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, για την οποία μιλά ο Α.Κ., η “ανάπτυξη” του καπιταλισμού και η σοσιαλιστική ανάπτυξη δεν είναι ταυτόσημες, αλλά αντίθετες έννοιες. Το θέμα είναι ποιος κερδίζει από αυτήν. Στην ΕΣΣΔ κέρδιζε ο απλός εργαζόμενος που είδε σε 25 χρόνια τη χώρα του να αλλάζει πρόσωπο και τη ζωή του να αλλάζει …πλανήτη σε σχέση με τον τσαρισμό, στον καπιταλισμό κερδίζουν μια χούφτα κηφήνες σε βάρος της κοινωνίας.

Σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα, μύθος ή πραγματικότητα;

Μια σημαντική πλευρά της συζήτησης, αφορά το εφικτό της επιβίωσης μιας σοσιαλιστικής οικονομίας, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης. Το θέμα, τέθηκε από το σχολιαστή με το ψευδώνυμο allenaki, ως εξής:

"Kαι πως θα σταθεί μια “μη καπιταλιστική” επιχείρηση σήμερα; Δεν θα πρέπει να επενδύσει σε τεχνολογία, να επεκταθεί σε άλλες αγορές, να συγχωνεύσει και να συγχωνευθεί, να μεγαλώσει … να γίνει τελικά μονοπώλιο; [..] Όταν το κράτος αυτό πρέπει να εξάγει τα προϊόντα του θα πρέπει να γίνει “καπιταλιστικά ανταγωνιστικό” με φθηνό εξαγώγιμο προϊόν. Επίσης θα πρέπει να έχει δημιουργήσει πάλι μια ευρύτερη “εσωτερική αγορά” προσαρτώντας διάφορες χώρες… [γειτονικές ή όχι] στο δικό του μοντέλο. Επίσης θα χρειάζεται να αγοράζει όσες πρώτες ύλες δεν διαθέτει από άλλα μη σοσιαλιστικά κράτη καταβάλλοντας το ισοδύναμο του εμπορεύματος σε χρήμα, που σημαίνει ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχει εισπράξει, όλα αυτά παραπέμπουν τελικά σε ανταγωνισμό. Πως όμως θα παράγουν φθηνό εξαγώγιμο προϊόν οι παραγωγικές μονάδες όταν θα έχουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους αυξημένο κόστος εργασίας [εφόσον θέλουν να είναι σοσιαλιστικές], με διανομή κερδών στους εργαζόμενους κτλ. κτλ. Ανεφάρμοστο μοιάζει όλο αυτό."

Αρχικά, δεν είναι άσκοπο να επαναλάβω εν συντομία τα βασικά χαρακτηριστικά μιας σοσιαλιστικά οργανωμένης οικονομίας. Καταρχάς, δε μιλάμε για ατομική ιδιοκτησία στην παραγωγή, αλλά για κρατική-κοινωνική ιδιοκτησία. Όλο το εξωτερικό εμπόριο είναι στα χέρια του κράτους. Μεταξύ των κρατικών παραγωγικών μονάδων τα προϊόντα ανταλλάσσονται σε ποσότητες που καθορίζονται από το πλάνο και όχι με βάση τους νόμους της αγοράς. Τα συνεταιριστικά αγροκτήματα υποχρεούνται να παραδίδουν στο κράτος τις νόρμες παραγωγής που τίθενται από το πλάνο και μόνο το περίσσευμα μπορούν να το διαθέτουν στην αγορά, σε ελεγχόμενες πάντως τιμές. Οι συνεταιρισμοί δεν έχουν ιδιοκτησία στη γη και τον εξοπλισμό, απλά δικαίωμα χρήσης και διάθεσης του πλεονάσματος. Η συνεχής τεχνική βελτίωσης της παραγωγής προκύπτει ως ανάγκη από το ότι το σύστημα πρέπει να αυξάνει τις παραγόμενες ποσότητες (ιδίως στους τομείς παραγωγής μέσων παραγωγής – εργαλειομηχανών, δομικών υλικών, υποδομών κλπ.) και για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες και για να αυξάνει διαρκώς τις πάγιες δομές παραγωγής. Τέλος, η επέκταση σε νέες αγορές δεν αποτελεί στόχο στο σοσιαλισμό, γιατί η παραγωγή δεν έχει ως σκοπό το κέρδος, αλλά την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Στο σοσιαλισμό η αποδοτικότητα δεν κρίνεται από τις “πωλήσεις”, διότι δεν υπάρχει αγορά, αλλά από το βαθμό ικανοποίησης των αναγκών του πληθυσμού και από τη σχεδιασμένη και ορθολογική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η διαρκής διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της λαϊκής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δυνατότητας ολοκλήρωσης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης, ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ως κομμουνιστές ότι το ιδανικό μας μπορεί να υλοποιηθεί 100% σε μια μόνο χώρα. Ο σοσιαλισμός μπορεί να χτιστεί, στις βασικές του δομές, σε μια χώρα, αλλά δε μπορεί να φτάσει στο τέρμα του δρόμου, στην κομμουνιστική αταξική κοινωνία, χωρίς την διεθνή του κατίσχυση έναντι των καπιταλιστικών κρατών. Στο διεθνές εμπόριο, όπως σωστά παρατηρεί ο συνομιλητής μας, εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος της αξίας και δι αυτού οι διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις και ο ιμπεριαλισμός θα προσπαθούν πάντα να “εκβιάσουν” το σοσιαλιστικό κράτος ή στρατόπεδο, εν γένει (όπως άλλωστε και έγινε). Γι αυτό, πέραν των καθαρά οικονομικών “αμυντικών” μέτρων, βασικά μέλημά μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, αλλά το να βοηθήσουμε να γίνει και στις άλλες χώρες επανάσταση, να γκρεμίσουμε παντού τα σαπισμένα καθεστώτα της εκμετάλλευσης. Αυτό το καθήκον δεν αφορά μόνο τις όμορες χώρες (όπως υπονοήθηκε, αν και δε μου αρέσει ο όρος “προσαρτήσεις”, μόνοι τους οι εργάτες των άλλων χωρών – κι εμείς στο πλάι τους – θα ανατρέψουν τα αφεντικά τους), αλλά το σύνολο των χωρών. Ένα το κρατούμενο…

Επίσης, δε θα συμφωνήσω καθόλου με την άποψη ότι οι σοσιαλιστικές παραγωγικές μονάδες θα έχουν αυξημένο κόστος σώνει και καλά. Το 2010 δεν είναι 1917 και ακόμα και στις σχετικά ενδιάμεσες και εξαρτημένες χώρες σαν την Ελλάδα έχει αναπτυχθεί αρκετά ο καπιταλισμός και η τεχνολογική βάση της παραγωγής, ώστε να δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κάθε χώρα, όταν αποφασίσει ο λαός της να βαδίσει στο δρόμο της σοσιαλιστικής επανάστασης. Επιπλέον, είναι σαφές ότι ειδικά τον πρώτο καιρό ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγόμενου πλούτου θα αξιοποιείται για συσσώρευση και όχι διανομή, για να πλατύνει γρήγορα η βάση της παραγωγής, να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού και να στηριχθεί η λαϊκή οικονομία. Παράλληλα, το σοσιαλιστικό κράτος θα αναπτύξει διεθνείς σχέσεις, εκμεταλλευόμενο τις αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Π.χ. έτσι σώθηκε η Κούβα, στηριζόμενη στη Βενεζουέλα, αλλά και στην Κίνα – και σήμερα, δειλά-δειλά και με τη Ρωσία ξανά. Είναι τέτοια η φαγωμάρα μεταξύ των παλιόσκυλων του ιμπεριαλισμού που ανοίγονται περιθώρια για εξωτερική πολιτική ευέλικτη, ικανή να εκμεταλλεύεται αντιθέσεις και να χτίζει προσωρινές συνεργασίες, με στόχο τελικά να ισχυροποιείται ο σοσιαλισμός εντός και εκτός χώρας. Καμία αυτάρκεια, λοιπόν, καμία κλειστή οικονομία – αλλά βεβαίως, πολλή προσοχή, περιφρούρηση (και) των οικονομικών συνόρων κλπ. Η πείρα της Κούβας που έμεινε ζωντανή λίγα χλμ. από την “κοιλιά του τέρατος”, δείχνει το δρόμο…

Οι σχέσεις κατανομής του κοινωνικού προϊόντος στο σοσιαλισμό

Μια από τις πιο ουσιαστικές πλευρές της συζήτησης, ήταν αυτή που περιστράφηκε γύρω από ζητήματα πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού και, ιδιαίτερα, γύρω από το ζήτημα των σχέσεων κατανομής του κοινωνικού προϊόντος. Η προβληματική των αστών συνομιλητών, πέραν της καθαυτό θεωρητικής συζήτησης, αντιμετώπισε τις σχέσεις αυτές ως την "αχίλλειο πτέρνα" της σοσιαλιστικής οικονομίας, ως τον παράγοντα εκείνο που υποχρέωσε στην "οπισθοδρόμηση" προς τις αγοραίες, εμπορευματικές σχέσεις. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα την επιχειρηματολογία αυτή, δια στόματος εκείνου που τη συνόψισε με τον πιο επιτυχή τρόπο. Ο σχολιαστής "alone", γνωστός μας κι αυτός από το πρώτο μέρος της συζήτησης, έθεσε το θέμα ως εξής:

"Από τι καθορίζεται η αξία χρήσης για κάθε προϊόν ή είδος ομοειδών προϊόντων;

Καταρχήν, ένα πρώτο μέτρο είναι η ποσότητα εργασίας που ενσωματώνει. Ακόμα και στη σοσιαλιστική διαδικασία παραγωγής, η αξία ενός αγαθού καθορίζεται από την ποσότητα εργασίας που ενσωματώνεται στο προϊόν. Δεν παράγεται το ίδιο εύκολα ένα αυτοκίνητο με ένα αναπτήρα. Απαιτούν διαφορετικά ποσά πόρων, εργασίας, εξειδίκευσης, προηγούμενης μελέτης κτλ. Αλλά αυτό ισχύει και στα ομοειδή προϊόντα. Οι διαφορετικές ποιότητες απαιτούν συχνά, όχι πάντα, διαφορετικά ποσά εργασίας και προσπάθειας. Άρα κάθε αγαθό αντανακλά το σύνολο των πόρων που απαιτείται για την παραγωγή, θέτοντας και αντίστοιχους περιορισμούς.

Κατά δεύτερο, η αναγκαιότητα χρήσης του, η οποία είναι πολλές φορές σχετική, π.χ. αχρηστεύεται με την αντικατάσταση του από κάτι καινούριο, λόγω τεχνολογικής εξέλιξης.

Τρίτον, από τη ζήτησή του, δηλ. τη σχετική αποδοχή από το χρήστη του. Ή μήπως καταργείται η δυνατότητα επιλογής στο σοσιαλισμό;

Όλα τα παραπάνω δε θέτουν αυτονόητα και την ανάγκη μιας κλίμακας σύγκρισης μεταξύ αγαθών που πρέπει να μετρηθεί; Δηλαδή ποσοτικής αξιολόγησης; Άρα γεννιέται έστω και νοητά η ανταλλακτική αξία. Πως θα καθοριστεί π.χ. το τι δικαιούται και μπορεί να απολαμβάνει ο εργαζόμενος στη σοσιαλιστική κοινωνία, ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα και είδη, εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει το δικαίωμα επιλογής; Kαι τι θα γίνει, ας πούμε, αν μια χρονιά έχουμε έλλειψη κάποιων προϊόντων; Κακή σοδειά, δεν παρήχθησαν αρκετές ντομάτες. Θα ισοκατανείμει η σοσιαλιστική κυβέρνηση το προϊόν σε όλους; Πάει το δικαίωμα επιλογής. Εάν υπάρχει ένα αντίτιμο, ας πούμε χρήμα, που αντανακλά την αξία του προϊόντος την εκάστοτε στιγμή, εγώ που θέλω πολύ τις ντομάτες είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω παραπάνω για να τις αγοράσω μειώνοντας από άλλες δαπάνες. Όμως έτσι εμφανίζεται ο νόμος προσφοράς και ζήτησης που δεν ταιριάζει στο μοντέλο μας. Ο συγκεντρωτικός προγραμματισμός δεν μπορεί να παρέμβει επιτυχώς σε τέτοια ζητήματα και αυτή η αδυναμία φάνηκε στην ΕΣΣΔ, όπου γρήγορα εγκαταλείφθηκε η προσδοκία για κατάργηση της ανταλλακτικής αξίας που είναι η βάση της εμπορευματικής παραγωγής. Η κατάργησή της θα σήμαινε και την κατάργηση ουσιαστικά του χρήματος. Κάτι τέτοιο παραπέμφθηκε στο υπερμέλλον. Αντίθετα, το σύστημα αυτό δούλεψε πολύ ικανοποιητικά σε μεγάλες κλίμακες π.χ. υποδομές, δίκτυα, ενέργεια κτλ."

Όπως προκύπτει από το παραπάνω απόσπασμα, ο alone ισχυρίζεται ότι κάθε τι που παράγεται στο σοσιαλισμό, τελικά θα καταλήξει στο να ανταλλαχτεί, άρα αγορά, άρα αξία, άρα χρήμα, άρα κλπ. κλπ. Οι συλλογισμοί του είναι εσφαλμένοι. Και ιδού το γιατί.

Όταν λέει “η αξία χρήσης καθορίζεται από την ποσότητα εργασίας που ενσωματώνεται στο προϊόν”, αυτομάτως μιλάει για ανταλλακτική αξία και όχι για αξία χρήσης. Η αξία χρήσης είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό μέγεθος. Π.χ. αξία χρήσης του καπέλου είναι ότι καλύπτει το κεφάλι, του αυτοκινήτου ότι μας μεταφέρει εύκολα, άνετα κλπ. Στον καπιταλισμό, μια βιοτεχνία που παράγει σε μια 8ωρη βάρδια ένα τόνο πλαστικά ποτηράκια και μια βιομηχανία που παράγει στον ίδιο χρόνο 50 τόνους (δηλ. 50 φορές μεγαλύτερη αξία), εντούτοις παράγουν προιόν με την ίδια αξία χρήσης. Επομένως, η ποσότητα εργασίας δεν έχει καμία σχέση εδώ. Από την άλλη, στο σοσιαλισμό δεν υπάρχει αγορά, οπότε δεν υπάρχει ανταλλαγή, ούτε και αξία ανταλλαγής. Αυτό το λες εύκολα, όμως το καταλαβαίνεις δύσκολα και όλο το πρώτο μέρος του συλλογισμού του alone φανερώνει ότι δεν έχει κατανοήσει σε βάθος την έννοια της αξίας. Δεν τον αδικώ, μιας και είναι όντως μια σύνθετη έννοια που ακόμα και πολλοί που κινούνται στον "μαρξίζοντα" (και όχι μαρξιστικό) "χώρο" δυσκολεύονται να συλλάβουν σε όλο της το βάθος.

Σε μια οικονομία εμπορευματοπαραγωγών, όπως είπαμε, η παραγωγή έχει ως σκοπό της την ανταλλαγή (και δευτερευόντως μόνο την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, γιατί αν δε μεσολαβήσει ανταλλαγή καμία ανάγκη δεν καλύπτεται). Αυτό σημαίνει ότι και η ανθρώπινη εργασία αποκτά "διττό" χαρακτήρα: σε πρώτο επίπεδο έχουμε την παραγωγή μιας καθορισμένης αξίας χρήσης, δηλαδή τη συγκεκριμένη ατομική εργασία του ράφτη, του τσαγκάρη, του μηχανουργού κλπ. Σε δεύτερο επίπεδο έχουμε την "αφηρημένη εργασία" που ενσωματώνεται στο κάθε προϊόν, έτσι ώστε να καθίσταται αυτό "συγκρίσιμο" με όλα τα άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Σωστά ο alone παρατηρεί (και το είπαμε και εμείς στο πρώτο μέρος της συζήτησης) ότι ΟΛΟΚΛΗΡΟ το προϊόν (από την άποψη της αξιακής σύστασής του) ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, αφενός "νεκρή" (δηλ. εργασία που ενσωματώθηκε στις πρώτες ύλες και τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του, όταν αυτά είχαν παραχθεί), αφετέρου "ζωντανή", δηλ. η εργασία που δαπάνησε ο άμεσος παραγωγός του. Στο επίπεδο, λοιπόν, της ανταλλακτικής αξίας η ανθρώπινη εργασία νοείται ως "αφηρημένη εργασία", ως πράξη του παράγειν δηλαδή, ανεξάρτητα της ιδιαίτερης φύσης της. Έτσι, με αυτή την έννοια, αν για την παραγωγή ενός ζευγαριού παπουτσιών κατά μέσο όρο (δηλ. στο μέσο χρόνο παραγωγής όλων των τσαγκαράδικων της χώρας) απαιτείται χρόνος εργασίας 1 λεπτού, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού ντομάτας απαιτείται αντίστοιχα μέσος χρόνος 1,2 δευτερολέπτων, τότε εύκολα μπορεί κανείς να υπολογίσει ότι ένα ζευγάρι παπούτσια έχει την ίδια αξία με 50 κιλά ντομάτες. Αν τώρα ορίσουμε ένα από τα χιλιάδες εμπορεύματα που κυκλοφορούν στην αγορά, συγκεκριμένα το χρυσό ως το "γενικό ισοδύναμο", δηλ. το εμπόρευμα με το οποίο συγκρίνονται όλα τα άλλα προκειμένου να προκύψει η αξία τους, υποθέσουμε ότι μια ουγκιά χρυσού απαιτεί για την παραγωγή της χρόνο εργασίας 1,6 δευτερολέπτων και ονομάσουμε "1 ευρώ" την αξία που αντιστοιχεί σε 1,25 ουγκιές χρυσού, τότε με απλούς υπολογισμούς προκύπτει ότι η τιμή ενός ζευγαριού παπουτσιών είναι 100 ευρώ και του ενός κιλού ντομάτας 2 ευρώ.

Ποια είναι η βασική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ προϋπόθεση για την παραπάνω διαδικασία; Μα φυσικά, το γεγονός ότι τα μέσα παραγωγής, όπως και το προιόν της, είναι ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του κάθε εμπορευματοπαραγωγού. Γιατί όμως; Διότι αν ο Χ έχει παπούτσια και χρειάζεται ντομάτες και ο Ψ το αντίθετο, η συνάντησή τους στην αγορά είναι συνάντηση δυο τυπικά "ισότιμων" ατόμων που αναζητούν ένα "δίκαιο μέτρο" για να ανταλλάξουν τις ιδιοκτησίες τους. Μεταξύ ισότιμων κοινωνικά παραγωγών που κατέχουν ο καθένας μέσα παραγωγής και φυσικά και τα προιόντα που αυτά τα μέσα παράγουν, δεν υπάρχει άλλος "κανονικός" τρόπος να διατεθούν τα αγαθά στην κοινωνία (η κλοπή, ο πόλεμος κλπ. είναι άλλο ζήτημα). Ας φανταστούμε, τώρα, ότι στο παραπάνω μοντέλο "απλής εμπορευματικής παραγωγής" προστίθενται και μερικά άτομα που ΔΕΝ είναι ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής, αλλά μόνο εργατικής δύναμης, την οποία και πωλούν σε κάποιους κατόχους μέσων παραγωγής, οι οποίοι την αγοράζουν (μισθώνουν) όπως και τις πρώτες ύλες τους, τα εργαλεία κλπ. Στο πρώτο μέρος της συζήτησης εξηγήσαμε ότι στη διαδικασία παραγωγής με τέτοιους όρους (καπιταλιστικούς) παράγεται η υπεραξία, δηλ. η υπεξαίρεση από πλευράς κεφαλαιοκράτη του απλήρωτου μέρους της εργασίας του μισθωτού του. Από τη στιγμή που ο εργάτης θα πληρωθεί το μισθό του, δηλ. θα γίνει κάτοχος του χρηματικού εμπορεύματος, μπορεί εξίσου καλά να το ανταλλάξει όπως και οι εμπορευματοπαραγωγοί (καπιταλιστές και μη) με ποσότητες εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Στην περίπτωση αυτής της ανταλλαγής και ο εργάτης εμφανίζεται ισότιμος με τον έμπορο, ως δυο κάτοχοι εμπορευμάτων (χρήμα ο ένας, ντομάτες π.χ. ο άλλος) που τα ανταλλάσσουν στο "δίκαιο μέτρο" της αξίας τους. Αυτό είναι, πολύ απλουστευμένα, το μοντέλο της καπιταλιστικής εμπορευματικής παραγωγής.

Στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό, αυτή η βασική κοινωνική προυπόθεση της εμπορευματικής παραγωγής ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ. Τα μέσα παραγωγής (και άρα και το προιόν της) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ, αλλά ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ιδιοκτησία. Εδώ, ο Χ παράγει παπούτσια και ο Ψ ντομάτες, αλλά τα εργαλεία, οι πρώτες ύλες ΚΑΙ το προιόν τους ΑΝΗΚΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ. Εδώ, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής αλλά μονάχα "κατανομής" του πλούτου στους δικαιούχους του, οι οποίοι τον δικαιούνται εξίσου και η μόνη δεκτή "αναλογία" είναι η εντελώς φυσική αναλογία που πηγάζει από τις διαφορετικές ανάγκες του καθενός. Ο Χ είναι πιο μεγαλόσωμος και τρώει περισσότερο, ο Ψ έχει περισσότερα παιδιά άρα χρειάζεται μεγαλύτερο σπίτι κλπ. Το κοινό προιόν "κατανέμεται" στα μέλη της κοινωνίας αναλογικά με τις ανάγκες του καθενός. Αυτό, σε πολύ αδρές γραμμές, είναι η βασική αρχή του κομμουνισμού. Επίσης, η εργασία σε αυτό το σύστημα παραγωγής χάνει το διττό της χαρακτήρα (συγκεκριμένη και αφηρημένη) και απομένει μόνο ο ατομικός, συγκεκριμένος χαρακτήρας της. Στα πλαίσια της κομμουνιστικής κοινωνίας δεν έχουν θέση κατηγορίες της πολιτική οικονομίας, όπως η αξία, η τιμή, ο μισθός. Ακόμα και οι πρώτες ύλες και τα ενδιάμεσα προϊόντα (που χρησιμοποιούνται και αυτά ως πρώτες ύλες σε επόμενα στάδια της παραγωγής) κατανέμονται ανάμεσα στις παραγωγικές μονάδες σε ποσότητες που καθορίζονται από το ορθολογικό κοινωνικό πλάνο με κριτήριο την διασφάλιση της διαρκούς αύξησης της παραγωγικότητας, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών.

Τι γίνεται, τώρα, στο πρώτο στάδιο της κομμουνιστικής κοινωνίας, αυτό που αποκαλούμε "σοσιαλισμό"; Επειδή ο κοινωνικός πλούτος ακόμα δεν έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αφθονίας (για εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες), ώστε να επαρκεί για όλους αναλογικά με τις ανάγκες τους, προκύπτει η κοινή ανάγκη όλων, αφενός να βρεθεί ένα "προσωρινό" (με την ιστορική έννοια) μέτρο κατανομής, αφετέρου να σχεδιαστεί με τον γρηγορότερο και πιο ορθολογικό τρόπο η διεύρυνση της κοινωνικής παραγωγής ώστε να φτάσει αυτή στο επίπεδο αφθονίας που απαιτείται. Το "προσωρινό" αυτό μέτρο είναι η αναλογική συμμετοχή του κάθε παραγωγού στην κοινή εργασία. "Ανάλογα με την εργασία" λοιπόν, είναι η σοσιαλιστική αρχή κατανομής. Πρέπει βέβαια να τονίσουμε εδώ ότι ήδη εξαρχής ένα μέρος του κοινωνικού προιόντος (π.χ. Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υποδομές κλπ.) διανέμεται προς όλους ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός χωρίς περιορισμό. Με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας και τη διαρκή εκμηχάνιση-αυτοματοποίηση της παραγωγής, τη διεύρυνση της υλικοπαραγωγικής βάσης, την τελειοποίηση του μηχανισμού σχεδιοποίησης της οικονομίας, το μέρος αυτό διευρύνεται σταδιακά, μέχρις ότου να φθάσουμε εξολοκλήρου στην αρχή διανομής "ανάλογα με τις ανάγκες", δηλαδή στην πλήρη κομμουνιστική κατανομή. Η διεύρυνση αυτή δε γίνεται "διοικητικά", ούτε με υποκειμενικά κριτήρια. Υλική βάση γι αυτήν είναι η διαρκής άνοδος της αυτοματοποίησης της παραγωγής που οδηγεί από τη μια στην έκρηξη της παραγωγικότητας και από την άλλη στη βαθμιαία αλλαγή στα χαρακτηριστικά της εργασίας, με την όλο και μεγαλύτερη ομογενοποίηση των χαρακτηριστικών της, την σταδιακή κατάργηση της χειρωνακτικής εργασίας, την επέκταση των εποπτικών λειτουργιών, των λειτουργιών διεύθυνσης της αυτοματοποιημένης παραγωγής. Οι αλλαγές αυτές δίνουν τη δυνατότητα για τη ραγδαία μείωση του χρόνου εργασίας αλλά και το ξεπέρασμα του κοινωνικού καταμερισμού ανάμεσα στη διανοητική και τη χειρωνακτική εργασία, ανάμεσα στη διευθυντική και εκτελεστική εργασία.

Εδώ μπαίνει και το σοβαρό ζήτημα του ρόλου του χρήματος στο σοσιαλισμό. Εδώ, μόνο στη μορφή διατηρείται το χρήμα που ξέρουμε από την καπιταλιστική κοινωνία. Το οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο είναι τελείως διαφορετικό. Στην αναπτυγμένη σοσιαλιστική οικονομία το χρήμα δεν αποτελεί "γενικό ισοδύναμο" στα πλαίσια της εμπορευματικής κυκλοφορίας. Διατηρώντας την εξωτερική μορφή του τραπεζογραμμάτιου, αποτελεί στην ουσία "αποδεικτικό συμμετοχής" του κατόχου στην κοινωνική εργασία και "δικαίωμα απολαβής" συγκεκριμένου μέρους του κοινωνικού πλούτου, το οποίο αναλογεί στην εργασία που προσέφερε. Όπως ο μισθός καθορίζεται αναλογικά με βάση τη συμμετοχή στη συνολική κοινωνική εργασία (έτσι ώστε καθώς ομογενοποιούνται στην πορεία τα χαρακτηριστικά της τελευταίας να καθίσταται αυτός αναλογική συνάρτηση αποκλειστικά του ατομικού χρόνου εργασίας, ο οποίος συγχρόνως θα μειώνεται για όλους), έτσι και το χρήμα αποτελεί το αποδεικτικό αυτής της συμμετοχής. Δεν είναι το ίδιο εμπόρευμα, δεν ανταλλάσσεται, δεν έχει αξία. Εννοείται ότι στην πορεία προς τις κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής και κατανομής, η ανάγκη ύπαρξης ακόμα και αυτού του "αποδεικτικού" σταδιακά εκφυλίζεται και τελικά καταργείται, όπως και η αμοιβή μέσω μισθού και αντικαθίσταται από την άμεση πρόσβαση του παραγωγού στα αγαθά, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ο alone sυνεχίζει: “η αξία χρήσης καθορίζεται από την αναγκαιότητα”. Η φράση αυτή είναι ταυτολογία. Η αναγκαιότητα ΕΙΝΑΙ η αξία χρήσης. Αν π.χ. το μοντέλο πλυντηρίου Χ πλένει 5 κιλά ρούχα σε 1 ώρα και βγει το Ψ που για την ίδια ποσότητα χρειάζεται 30 λεπτά, το Χ απλώς ΔΕΝ είναι ΠΙΑ αναγκαίο και, συνεπώς, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ ΧΡΗΣΗΣ. Ας προσέξουμε: μιλάμε για το σοσιαλισμό, αρχή του οποίου είναι να παρέχει στους πολίτες του το κάθε στιγμή βέλτιστο επίπεδο ικανοποίησης των αναγκών τους. Στον καπιταλισμό, όπου η αξία χρήσης συνυπάρχει με την ανταλλακτική αξία, η αξία χρήσης του Χ ΔΕΝ ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ διότι απευθύνεται σε πιο φτωχά στρώματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το “καλό” Ψ. Αλλά από τη σκοπιά του σοσιαλισμού, αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ήδη θεωρώ ότι έχουν απαντηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι σκέψεις του alone. Το βασικό τους πρόβλημα είναι η στατική θεώρηση μιας δυναμικής διαδικασίας όπως είναι η σοσιαλιστική οικοδόμηση και, μάλιστα, μια στατική θεώρηση με κριτήρια του καπιταλιστικού «σήμερα». Σαφώς και δεν τίθεται ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελευθερία του παραγωγού να διαλέξει αν θα φάει κυρίως πατάτες ή φασολάκια και στο μηχανισμό της κατανομής των αγαθών. Η στενότητα στην διαθέσιμη ποσότητα ενός αγαθού (πολύ περισσότερο αγαθών πρώτης ζήτησης, τροφίμων, ρούχων κλπ.) είναι σήμερα πολύ περισσότερο αντιμετωπίσιμη τεχνολογικά (πλην εντελώς έκτακτων τοπικά και χρονικά περιπτώσεων, όπου εκεί ακόμα και ο καπιταλισμός εφάρμοσε πρακτικές περιορισμών στην κατανάλωση, π.χ. δελτίο στα τρόφιμα σε περιπτώσεις πολέμου, εκτεταμένων φυσικών καταστροφών κλπ.). Αλλά και σε συνήθεις περιόδους, κανείς δεν υποχρεώνει τον εργαζόμενο στο σοσιαλισμό να καταναλώνει υποχρεωτικά το α’ ή το β’ αγαθό. Εδώ μιλάμε για τη δυνατότητα που του δίνει να το κάνει (αυξάνοντας διαρκώς την παραγωγικότητα) και για τον τρόπο που το κάνει, όχι μέσω αγοράς ή, τουλάχιστον με διαρκώς συρρικνούμενη μέχρις εξαλείψεως την αγορά έναντι της απευθείας πρόσβασης στα αγαθά μέσα από το δίκτυο κρατικών πρατηρίων διάθεσης).

Στο τέλος, στον alone απομένει ως βασικό επιχείρημα ο ρόλος της σχετικής αποδοχής από το χρήστη, ως προσδιοριστικό της αξίας χρήσης και, άρα, αιτία εμφάνισης ανταλλαγής. Και εδώ μπερδεύονται άσχετα πράγματα. Καταρχάς, ούτε στον καπιταλισμό το «δικαίωμα της επιλογής» είναι απεριόριστο. Δεν πάει ο καθένας στην αυτοκινητοβιομηχανία που επιθυμεί και παραγγέλλει ένα αυτοκίνητο της ειδικής του αρεσκείας, μην τρελαθούμε κιόλας. Ούτε έχει ο καθένας τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο. Οι καπιταλιστές, βεβαίως, προσαρμόζουν την παραγωγή τους στις τάσεις της αγοράς – τις οποίες εν πολλοίς διαμορφώνουν οι ίδιοι με τη διαφήμιση και τους μηχανισμούς διαμόρφωσης ψευδών καταναλωτικών αναγκών. Από την άλλη, βεβαίως και η σοσιαλιστική π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία και πρέπει και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να παράγει διάφορους τύπους οχημάτων, σε ποσότητες βασισμένες στο γενικό πλάνο που παίρνει υπόψη του σταθμισμένα το σύνολο των αναγκών (για μετακίνηση, ενεργειακή κατανάλωση, δαπάνη πρώτων υλών και εργασίας κλπ.) και βεβαίως σε μια επίσης ορθολογικά προσδιορισμένη γκάμα τεχνικών, λειτουργικών, ακόμα και αισθητικών χαρακτηριστικών. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει να κάνει με αγορά, ανταλλαγή κλπ. κλπ.

Αν ως τώρα η συζήτηση για το εφικτό της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής προοπτικής περιορίστηκε σε «καθαρά οικονομικούς» όρους, ο σχολιαστής «Α.Κ.» θα στρέψει την προσοχή μας στην επίδραση της συνείδησης, παράγοντα οπωσδήποτε όχι ασήμαντο. Ιδού πως:

«Η απόλυτα αταξική κοινωνία για τους μαρξιστές είναι εφικτή, για μένα όχι. Εξηγούμαι: ακόμα και αν ξεφύγεις από τις τάξεις που ορίζονται με οικονομικούς όρους και κατοχή ή όχι των μέσων παραγωγής, θα πέσεις σε άλλου είδους “τάξεις”: ποιοι θα αποφασίζουν προς τα που θα οδεύει η κοινωνία; ποιοι θα την υπερασπίζονται; ποιοι απλά θα ακολουθούν την ορισμένη από άλλους πορεία; κ.ο.κ. Ακόμα και αν αποφασίζει η πλειοψηφία, τι θα κάνεις με τη μειοψηφία; Και αυτή ένα είδος “τάξης” δεν είναι; Ας υποθέσουμε ότι αρχικά μοιράζεται ο ΠΛΟΥΤΟΣ ισόποσα, ισομερώς, δίκαια κ.ά. ας διαλέξει κανείς όποια λέξη θέλει. Ποιος θα αποφασίζει τι θα παράγουμε για να ανταπεξέλθουμε στο ελάχιστο επίπεδο αναγκών, και ποιος το όρισε αυτό το ελάχιστο επίπεδο αναγκών; Και γιατί αυτό και όχι ένα ανώτερο ή κατώτερο; Τι θα γίνει με αυτούς που δεν τους αρέσει αυτό το επίπεδο; Θα υποστούν καταπίεση; Ακόμα και αν η αρχική μοιρασιά είναι ακριβοδίκαιη, οι διαφορετικές ανάγκες, ικανότητες, οράματα, επιθυμίες, παρορμήσεις θα ωθήσουν τον κόσμο σε ανταλλαγή, παραγωγή εμπόριο κτ.λ. Τι θα κάνουμε; Θα τα σταματήσουμε;
Η θεωρία αυτή προϋποθέτει ομοιόμορφους ανθρώπους, ίδιες ανάγκες, ομοφωνία στους στόχους της κοινωνίας. Πράγματα ανέφικτα για μένα. Το κυριότερο πρόβλημα που παρουσίαζεται στην κομμουνιστική θεωρία είναι η ΈΛΕΥΘΕΡΙΑ. Οχι η ελευθερία να διαλέξω ανάμεσα σε FORD και CITROEN , αλλά την ελευθερία (ή την ψεύδαίσθησή της – το ίδιο σημαντικό) ότι ΕΓΩ κανονίζω τη ζωή μου και όχι άλλος.»


Πραγματικά, τι να πει κανείς μπροστά στην αδυναμία των αστών να σκεφθούν έστω και για λίγο «εκτός» των πλαισίων της κοινωνίας που υπερασπίζονται. Πρώτα-πρώτα δε μπορούν να συλλάβουν τι εστί «δίκαιη κατανομή». Γι αυτούς, η δικαιοσύνη είναι θέμα «εξισωτισμού», ο οποίος έρχεται σε αντίφαση με τις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων. Όμως, η θεώρηση αυτή τους οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις: αν, φίλε Α.Κ., μας «χρεώνεις» την άποψη πως η δικαιοσύνη είναι απλά η ισοκατανομή των αγαθών, τότε γιατί θα έπρεπε να μας «κόφτει» το ποιος θα αποφασίζει για τις ανάγκες; Αφού όποιες κι αν είναι, τα αγαθά θα μοιράζονται στα ίσια – έτσι δε λέτε; Ούτε καν σου περνά από τη σκέψη ότι ακριβώς «δίκαιη κατανομή» ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ η κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες και ότι εμείς οι κομμουνιστές ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ παλεύουμε. Και, αντίστροφα, αν «αποφαίνεσαι» ότι θα υπάρχουν πάντα «κάποιοι που θα αποφασίζουν ποιες είναι οι ανάγκες», τότε γιατί μας κατηγορείτε για «εξισωτισμό που παραγνωρίζει τις ατομικές ιδιαιτερότητες»; Ούτε που τους περνά από το μυαλό ότι το να παίρνουν τις αποφάσεις «όλοι» δε σημαίνει «κανένας», αλλά «ο καθένας», δηλαδή «όλοι εναλλάξ». Είναι η λειτουργία των μηχανισμών της εργατικής εξουσίας, του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου στην παραγωγή που αποτελούν τη δικλείδα ώστε τα κριτήρια με τα οποία προγραμματίζεται η ποσότητα της παραγωγής και διαμορφώνεται η γκάμα των ποιοτικών της χαρακτηριστικών να τείνουν διαρκώς προς την ικανοποίηση του συνόλου των διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας. Η κοινωνία, μέσα από τους θεσμούς της εργατικής εξουσίας, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το καθοδηγητικό της κέντρο, το εργατικό κράτος και το κόμμα, συμμετέχει στη διαμόρφωση του πλάνου. Όμως εδώ δε μιλάμε για το τυφλό αυθόρμητο της αγοράς. Η συζήτηση στα όργανα της εργατικής εξουσίας βασίζεται και αντανακλά (σ)τη συνειδητή θέληση να ενδυναμώνεται ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της οικονομίας και, προς αυτή την κατεύθυνση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συνειδητά αντιλαμβάνονται τους αναγκαίους περιορισμούς. Η ελευθερία επιλογής στο σοσιαλισμό, δεν έχει σχέση με την αστική αντίληψη της ελευθερίας, την τυπική δηλαδή ευκαιρία άσκησης δικαιωμάτων που είναι ουσιαστικά αδύνατο να ασκηθούν από όλους. Η μαρξιστική αντίληψη για την ελευθερία, βλέπει ως ελεύθερο άνθρωπο (και παλεύει γι αυτόν), εκείνον που οικοδομεί τη ζωή του με συνειδητή γνώση των νομοτελειών που τη διέπουν. Η εργατική εξουσία, εκτός από τη διεύθυνση της οικονομίας, διαπαιδαγωγεί και καλλιεργεί πρότυπα και αξίες στους εργαζόμενους, πολύ διαφορετικά από τον αστικό καταναλωτισμό. Είναι εύκολο να ανακαλύπτει κανείς προβλήματα και δυσλειτουργίες, όταν έχει στο νου του τον εξατομικευμένο και αλλοτριωμένο άνθρωπο του καπιταλισμού. Η εργατική εξουσία, όμως, διαμορφώνει πρώτα-πρώτα έναν άλλο τύπο ανθρώπου – που υπεύθυνα και συνειδητά επιλέγει να σχεδιάζει το μέλλον του από κοινού με τους ομοίους του, σε κλίμα ισότητας και αλληλοσεβασμού, κατανοώντας το ρόλο του, τόσο σε σχέση με την κοινωνία, όσο και σε σχέση με τη φύση. Οι περιορισμοί, εδώ (π.χ. έστω ότι υπάρχει σχετικό έλλειμμα αυτοκινήτων σε σχέση με τον αριθμό των οικογενειακών νοικοκυριών) αντιμετωπίζονται πολυεπίπεδα: στο παράδειγμά μας π.χ., εκτός της σταδιακής αύξησης της παραγωγής αυτοκινήτων (στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό), με κοινωνικά κριτήρια στην ιεράρχηση της πρόσβασης των πολιτών στο συγκεκριμένο αγαθό (π.χ. άλλη ανάγκη έχει μια πολύτεκνη οικογένεια, ή ένας εργαζόμενος που εργάζεται σε σχετική απόσταση από τον τόπο κατοικίας του από άλλους που δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες), με κοινωνικές πολιτικές ανάπτυξης και δωρεάν χρήσης των υψηλής ποιότητας δικτύων μαζικών μεταφορών, με σχεδιασμό των οικιστικών και παραγωγικών μονάδων έτσι ώστε να ελαττώνεται η ανάγκη άσκοπων μετακινήσεων για εργασιακούς λόγους κλπ., αντί για τα χαώδη μεγαθήρια των καπιταλιστικών μητροπόλεων κλπ.

Για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην πραγματικότητα, στις σοσιαλιστικές χώρες εμφανίστηκαν όχι λίγα κι όχι ασήμαντα προβλήματα στον τομέα αυτό. Υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις των αρχών του σοσιαλισμού που οδήγησαν στη σταδιακή διάρρηξη των δεσμών της εργατικής τάξης με το ίδιο της το κράτος και τα όργανα εξουσίας της, καθώς διαμορφώθηκαν μέσα από το ίδιο το εσωτερικό της διευθυντικά στρώματα με ιδιαίτερα συμφέροντα που δεν επιθυμούσαν και τελικά ακύρωσαν προσωρινά την πορεία της κοινωνίας προς τα εμπρός. Ωστόσο, η βαθύτερη αιτία γι αυτή την εξέλιξη ήταν – επιστρέφω σε αυτό που έθιξα στην αρχή – η επαναφορά στον οικονομικό μηχανισμό στοιχείων της αγοράς και του κέρδους, ήδη από τη δεκαετία του ’60. Το να μη βλέπει κανείς τη σύνδεση, το να μην παρατηρεί ότι – ανεξάρτητα από λάθη, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες – η περίοδος μέχρι τον πόλεμο (η ενδεκαετία 1945-1956 βασικά υπήρξε περίοδος ανασυγκρότησης από τις πολεμικές καταστροφές) ήταν περίοδος προώθησης και οικοδόμησης, ενώ η περίοδος από τις αρχές του ’60 μέχρι τον Γκόρμπι ήταν περίοδος οπισθοχώρησης και σταδιακής αποδόμησης του σοσιαλισμού, αυτό πια είναι εντελώς ασυγχώρητο και φανερώνει σκοπιμότητες. Το γεγονός ότι μια σειρά πλευρές της μετέπειτα πορείας είχαν τις απαρχές τους στην πρώτη περίοδο, δεν αλλάζει τη βασική εικόνα: αυτό που ξεκινά ως μια αναγκαστική επιλογή ή ως μια πρόχειρη θεωρητική λύση, ελλείψει μιας λεπτομερειακά επεξεργασμένης θεωρίας της πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού, δε δικαιολογεί τη στροφή που έγινε. Αλλά γι αυτά θα πούμε μερικά πράγματα στο τελευταίο μέρος της συζήτησης.

"Ατομικιστική ψυχολογία", καπιταλισμός και σοσιαλισμός

Πέραν, όμως, της γενικόλογης κατηγορίας περί "μη παραγωγικού μοντέλου", το ιδεολογικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης περιλαμβάνει και πιο ...ντελικάτα "όπλα", στην προσπάθειά της να αποδείξει το νομοτελειακό, τάχα, της επιστροφής στον καπιταλισμό. Μια κατεύθυνση της επιχειρηματολογίας, αφορά το "γιατί ο εργάτης δεν έχει λόγο να θέλει το σοσιαλισμό". Ο "Α.Κ." γράφει, σχετικά:

"...Δεν μπορούν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες. Απλό και κατανοητό. Προέρχεται από τη διαφορά των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι [...] Το σύστημα δουλεύει στην εντέλεια: σου λέει δούλεψε και θα γίνεις και συ πλούσιος. Μην υποτιμάμε καθόλου την υπόγεια δύναμη που ασκεί το αμερικανικό όνειρο σε όλες τις δυτικές κοινωνίες."


και ακόμα: "Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του “λάτρης της βέλτιστης λύσης που βρίσκεται εκείνη την ώρα μπροστά του”. Με απλά λόγια, “καλά είμαι τώρα εργάτης έστω και κακοπληρωμένος. Που να τρέχω να εξεγείρομαι τώρα για κάτι αβέβαιο!"

Σαφώς και δε μπορούν όλοι να είναι επιχειρηματίες. Καθόλου δε διαφωνούμε σ'αυτό, το αντίθετο μάλιστα. Χωρίς εκμετάλλευση ζωντανής εργασίας και μάλιστα σε διαρκώς διευρυνόμενη κλίμακα (νόμος της διευρυμένης αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου), το κεφάλαιο δε μπορεί να κυκλοφορήσει παραγωγικά, δηλαδή κερδοφόρα. Ακριβέστερα, δε μπορεί καν να κυκλοφορήσει με τη μορφή της απλής εμπορευματικής παραγωγής αξιών και αγαθών. Δυστυχώς, όμως, για τους ιδεολόγους του συστήματος, το αντίθετο είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΙΚΤΟ. Οι εργάτες και η κοινωνία μπορούν να τα βγάλουν πέρα μια χαρά χωρίς καπιταλιστές. Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, το ζήτημα αυτό αποδείχθηκε θεωρητικά, με βάση την ίδια τη φύση της ανθρώπινης εργασίας. Στις παραγράφους που προηγήθηκαν, αποδείχθηκε και ιστορικά-πρακτικά και μάλιστα με πληθώρα στοιχείων.

Επίσης, ουδείς αρνείται την διαβρωτική δύναμη των ιδεολογικών μηχανισμών του κεφαλαίου. Το αμερικάνικο όνειρο έχει επίδραση, αναμφιβήτητα, αλλά αυτή καθίσταται πολιτικά σημαντική σε περιόδους “παχέων αγελάδων”. Στις σημερινές συνθήκες, αμφιβάλλω αν οι νεόπτωχοι του Παρισιού και οι καταχρεωκοπημένες οικογένειες και μικρομάγαζα ονειρεύονται να γίνουν μονοπώλια. Μάλλον να γλυτώσουν το φαλιμέντο ονειρεύονται και δεν τους προκύπτει κιόλας. Αν μιλάμε για την περίοδο του μεταπολεμικού κράτους πρόνοιας στην Δ. Ευρώπη και τις αυταπάτες που γέννησε, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτή η εξέλιξη απεικόνιζε μάλλον μια σταθεροποίηση ενός διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων (όχι εντελώς αναπόφευκτη εδώ που τα λέμε) που “μπλόκαρε” την ταξική πάλη στις χώρες αυτές και όχι ένα νομοτελειακό γεγονός. Από την άλλη, στις περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, η όξυνση των φαινομένων σχετικής (αλλά και απόλυτης κάποιες φορές) εξαθλίωσης της εργατικής τάξης γεννά, οπωσδήποτε αντιφατικές συμπεριφορές: ριζοσπαστισμό αλλά και ενσωμάτωση. Ωστόσο, κανείς να μην ξεχνά ότι το “κομμουνιστικό μανιφέστο” μιλά για “προλετάριους που δεν έχουν να χάσουν τίποτε εκτός από τις αλυσσίδες τους”. “Ευτυχώς” ο καπιταλισμός φροντίζει να γεννά καθημερινά εκατομμύρια προλετάριους που, μέρα με την ημέρα, προσεγγίζουν ξανά αυτή την κατάσταση...


Στη συνέχεια, βέβαια, επιστρατεύονται και οι πιο βαθιές «ψυχολογικές» ερμηνείες:

"Όταν κάτι δεν είναι ιδιοκτησία σου, και αναφέρομαι σε υλικά πράγματα, δεν σε ενδιαφέρει σταθερά, συνεχόμενα και σοβαρά η πορεία του. Μία επιχείρηση που ανήκει στο απρόσωπο κράτος και διοικείται από έναν διορισμένο διευθυντή δεν αποδίδει. Το έγραψα και σε άλλο σχόλιο: ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί ευφυέστατα προς όφελός του τα δύο ισχυρότερα ανθρώπινα ελαττώματα: ΕΓΩΙΣΜΟΣ και ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ. ΕΓΩ θέλω να είμαι καλύτερος, ΕΓΩ θέλω να είμαι πρώτος, ΕΓΩ τα θέλω όλα κτλ. […] Οι μαρξιστές υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι εγωιστής και πλεονέκτης αλλά τον μετατρέπει σε τέτοιο ο καπιταλισμός. Εγώ λέω ότι είναι στη φύση μας. Ας δούμε την ιστορία του ανθρωπίνου είδους πριν τον 16ο ή 17ο αιώνα που δεν υπήρχαν καπιταλιστικές σχέσεις. Ισχυρίζομαι πως ο άνθρωπος ήταν περισσότερο κακός παρά καλός. Ο πρώτος καταγεγραμμένος πόλεμος στην ανθρώπινη ιστορία έγινε το 6000 π.Χ. με την εισβολή του βασιλιά Ακκάδ (ή κάπως έτσι) σε κάποια περιοχή της βόρειας Μεσοποταμίας, στα βουνά του Ταύρου, για την ξυλεία!!! Καπιταλιστικές σχέσεις; Όχι βέβαια. Τότε γιατί; Γιατί υπήρξε η ΑΝΑΓΚΗ και γιατί η ΕΞΟΥΣΙΑ μπόρεσε να τον κινητοποιήσει." 

Πρώτα-πρώτα, δεν είναι καλό να διαστρεβλώνει κανείς τη θέση του συνομιλητή του. Οι μαρξιστές δεν λένε ότι τον άνθρωπο τον κάνει εγωιστή και πλεονέκτη ο καπιταλισμός μόνο, ΑΛΛΑ η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στο σύνολο των μορφών της, δηλαδή βασικά η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής που είναι το κοινό οικονομικό γνώρισμα που συνδέει ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ τους εκμεταλλευτικούς κοινωνικούς σχηματισμούς, από τη δουλοκτησία μέχρι τον καπιταλισμό, με εξαίρεση τον ασιατικό τρόπο παραγωγής, που η εκμετάλλευση προερχόταν βασικά από τη θέση των αξιωματούχων στο γραφειοκρατικό κρατικό μηχανισμό των ασιατικών αυτοκρατοριών. Ο πόλεμος του βασιλιά Ακκάδ και ο πόλεμος του Μπους στο Ιράκ, αν και απέχουν χρονικά πάνω από 8000 χρόνια έχουν αυτήν ακριβώς την κοινή αφετηρία: επιβλήθηκαν ως ανάγκη διατήρησης και αναπαραγωγής όχι γενικά και αόριστα της «κοινωνίας», αλλά συγκεκριμένων ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ κοινωνικών δομών. 

Έτσι, όλα αυτά τα περί “έμφυτου εγωισμού”, “έμφυτης πλεονεξίας” και “έμφυτης ανταγωνιστικότητας” δεν είναι τίποτε άλλο από την απολογητική της ίδιας της ύπαρξης του συστήματος της εκμετάλευσης. Σε μια ταξική κοινωνία, κοινωνία ατομικής ιδιοκτησίας τα στοιχεία αυτά έχουν ΥΛΙΚΗ, αντικειμενική βάση. Η βάση αυτή συνίσταται στο ότι η άνιση κατανομή του πλούτου, ως αποτέλεσμα της ταξικής ανισότητας, γεννά ανισομετρίες στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Κάποιοι μπορούν να ικανοποιούν όλες τους τις ανάγκες σε βαθμό που να πρέπει να “επινοούν” και νέες “ανάγκες”, βίτσια κλπ. την ίδια στιγμή που η μάζα του λαού ικανοποιεί από ένα κλάσμα των αναγκών της (στην καλύτερη περίπτωση) έως σχεδόν τίποτε. Γι αυτό και εμείς οι κομμουνιστές δεν είμαστε αναρχικοί. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι είναι “ηθικό” ή “θέλησης” το ζήτημα της αταξικής κοινωνίας (όπως πίστευαν όλοι οι θεωρητικοί του αναρχισμού, από τον Προυντόν μέχρι τον Μπακούνιν), αλλά πρωτίστως υλικό, οικονομικής βάσης. Μια κοινωνία με πλήρη κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα έχει κάνει το αποφασιστικό βήμα για το ξερίζωμα του εγωισμού και του ατομικισμού, διότι δε θα υπάρχει λόγος να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, μιας και η οικονομική δομή θα ικανοποιεί με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό τις ανάγκες όλων των ανθρώπων.

32 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που αναλύει και διαφωτίζει πολύ δύσκολα θέματα. Θέματα που ένα άτομο που κινείται στον "μαρξίζοντα" χώρο, όπως εγώ, δεν τα γνωρίζει στην επακριβή τους διάσταση. Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον και το τρίτο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκεπτομενε, προσπαθώ να καταχωρίσω το σχολιό μου και μου λέει: Το HTML σας δεν μπορεί να γίνει δεκτό:Μust be at most 4,096 characters


    Γιατί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι πολύ μεγάλο βρε συ... "κόψε" το σε δυο μέρη, που το καθένα να είναι μικρότερο από 4096 χαρακτήρες (για να διευκολυνθείς, κάνε copy το κείμενο στο word και με την επιλογή tools/word count "μέτρησε" πόσοι χαρακτήρες είναι...

    Άντε και καλές γιορτές, αγωνιστικά πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ'αρχήν -και για να μην παρεξηγηθούμε πάλι- να πω ότι πολύ καλά τους τα είπες και ότι και γω πάνω κάτω τα ίδια θα τους έλεγα αν είχα την ικανότητα και την υπομονή σου.Oμως όταν συζητάμε ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ οι επαναστάτες(κομμουνιστες, αναρχικοι,αναρχοκομμουνιστες-δεν εχει σημασια) αλλάζουν οι όροι συζήτησης και κάποια πράγματα που αποσιωπούνται όταν μιλάμε με τον Αlone,είναι απολύτως αναγκαίο να ειπωθούν. Γιατί αν δεν αναγνωρίσουμε τα λάθη του "υπάρξαντος σοσιαλισμού" του 20ου αιώνα θα τα ξανακάνουμε στον σοσιαλισμό του 21ου.

    Λες λοιπόν ότι τα μέτρα της δεκαετίας του '60(το 'σοσιαλιστικό πισωγύρισμα') αντανακλούσαν αντικειμενικές κοινωνικές διεργασίες-η εμφάνιση των "κοκκινων ειδικών" κτλ.
    Εδώ όμως Σκεπτόμενε ξεφεύγεις πολύ εύκολα από το πρόβλημα.Τι σημαίνει "αντικειμενικές κοινωνικές διεργασίες"? Υπήρξε διαλεκτική αλληλεπίδραση και αλληλοτροφοδότηση-"αλληλογένεση" για να γίνω και γλωσσοπλάστης..- των συγκεκριμμένων μέτρων και της εκμεταλλευτικής κάστας που δημιουργήθηκε και κατέληξε στον Γκόρμπι.
    Γιατί τελικά το πρόβλημα αρχίζει, δυστυχώς, από τον Μάρτη του '18.Ο φαλακρός δικηγορίσκος με τη γραβάτα που λίγο πριν είχε γράψει τις Θέσεις του Απρίλη κάνει στροφή 180 μοιρών και, εκμεταλλευόμμενος τον επαναστατικό ενθουσιασμό που ήταν-δικαίως- με το μέρος των μπολσεβίκων, θεσπίζει ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ στα μέσα παραγωγής.Από το "όλη η εξουσία στα σοβιετ" του Απρίλη πήγαμε σε δομές που προσιδιάζουν στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής.
    Τα σοβιετ υποβαθμίστηκαν και αντι να έχουν λόγο στο 'τί θα παράγεται" και "πώς θα παράγεται" έγιναν σχολείο εκπαίδευσης των εργατών.Τα σοβιέτ,τα κατεξοχην όργανα της εργατικής εξουσίας και αυτοδιεύθυνσης, δεν είναι εκπαιδευτικές σχολές .Είναι τα κύτταρα της εργατικής εξουσίας.
    Αυτό είναι ένα τεράστιας σημασίας θέμα που συνδέεται, κατά τη γνώμη μου, με όλη την πορεία του σοσιαλιστικού εγχειρήματος στην Ρωσσία.
    Θα μου πεις βέβαια ότι ίσως να ήταν αναγκαίο μέτρο γιατί είχαμε βγει απ'τον πόλεμο,έπρεπε να αυξηθεί η παραγωγή, πεινουσε ο λαος κτλ.. Δεκτόν. Δεν πρέπει όμως, δικαιολογώντας αυτη τη κίνηση του Λένιν λόγω συγκεκριμμένων ιστορικών συνθηκών,να μη δούμε το πρόβλημα και-το κυριότερο- να μην το στιγματίσουμε ως ΛΑΘΟΣ.ΛΑΘΟΣ ΑΠ'ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.Απ'τη σκοπιά του κομμουνισμού του 21ου αιώνα που, όπως λες και συ ,η ανάπτυξη του καπιταλισμού, η ετε,η μόρφωση της εργατικής τάξης είναι τέτοια ώστε θα είναι πολύ πιο "εύκολη" η προσπάθεια του κομμουνιστικού μετασχηματισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπ'αυτήν την έννοια δε νομίζω ότι απαντάς σωστά στον Α.Κ. όταν λες: "η κοινωνία, μέσα από τους θεσμούς της εργατικής εξουσίας, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το καθοδηγητικό της κέντρο, το εργατικό κράτος και το κόμμα, συμμετέχει στη διαμόρφωση του πλάνου."
    Γιατί αν οι θεσμοί της εργατικής εξουσίας έχουν καθοδηγητικό κέντρο δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση -εκτός αν βαφτίζουμε "αλληλεπίδραση" την καθοδήγηση.Και με την καθοδήγηση απονέκρωση και αυτοδιάλυση του κράτους δεν θα δουμε ούτε στον 22ο αιώνα.Αντίθετα, θα δούμε -και το είδαμε- την ιόγκωσή του και τη δημιουργία της εξουσίας των γραφειοκρατών,που όπως λες και συ έχεισέση με τον ΑΣΙΑΤΙΚΟ τρόπο παραγωγής..
    Η απάντηση στον Α.Κ. είναι ότι τις αποφάσεις για το σύνολο των κοινωνικών ζητημάτων θα τις παίρνουν οι συνελεύσεις των εργατών και των αγροτών με γενικευμένη αυτοδιεύθυνση και αυτοδιαχείριση σε κάθε τόπο-γιατί πρέπει να δούμε και το ζήτημα της αποκέντρωσης και του τσακίσματος της υπάρχουσας πολεοδομίας, αρχιτεκτονικής κτλ- και οι αποφάσεις των επιμέρους επιτροπών θα συζητούνται και θα συνδιαμορφώνονται από την "πανεθνική" συνέλευση τωβ αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων- αυτή που ο Λένιν διέλυσε πολύ νωρίς..

    Αυτά τα σκόρπια.Θα θελαν να πω κιάλλα για τη "βοήθεια στις επαναστάσεις αλλων χωρών" και την αυτοδιάλυση της 3ης Διεθνούς από τον Στάλιν και τα κολλητιλίκια με τον Ρούζβελτ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετα τον πόλεμο που χαντάκωσε την εποποιία του ελληνικού λαού κτλ κτλ... αλλά δεν έχω χρόνο Ίδωμεν..



    κομμάντο Πετρατσεφσκικής εντροπίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύντροφε κομάντο, με πετυχαίνεις σε πίεση χρόνου, οπότε περιορίζομαι στα εξής:

    1) Λίγη υπομονή κάνε και το (μέγα και σοβαρό) θέμα της διαμόρφωσης των κοινωνικών δυνάμεων-φορέων της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και στις Λαϊκές Δημοκρατίες θα το συζητήσουμε εκτενώς (ελπίζω και εύχομαι) στο τρίτο μέρος της συζήτησης.

    2) Εδώ μόνο μια προκαταρκτική - αλλά ουσιαστική - παρατήρηση προλαβαίνω να κάνω. Ο πυρήνας του συλλογισμού σου είναι, πιστεύω, βαθιά αντιφατικός: από τη μια, η εργατική τάξη που θα κάνει την επανάσταση είναι η εργατική τάξη ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, δηλαδή Η ΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΗ εργατική τάξη, με τις αυταπάτες και - εν πολλοίς - τα "κουσούρια" που της "κληροδοτεί" η παλιά κοινωνία. Γιαυτό ο Λένιν, όχι το 1917-18 που λες, αλλά το 1903 στο "Τι να κάνουμε;" ανάπτυξε την αντίληψη για το κόμμα-πρωτοπορία και "συλλογικό διανοούμενο" της εργατικής τάξης, ως την αναγκαία προϋπόθεση για το τράβηγμά της στον επαναστατικό πολιτικό αγώνα. Αναρωτιέμαι, γιατί η χρησιμότητα αυτής της ανάλυσης (εκτός και αν την αμφισβητείς και αυτή, οπότε να συζητήσουμε σε άλλη βάση), "σταματά" - μεταφυσικά - στην νίκη της επανάστασης και, την επομένη κιόλας, οι μάζες των εργατών είναι έτοιμες να διευθύνουν τις κοινωνικές υποθέσεις με τον τρόπο που περιγράφεις και περιγράφω (ως δέον και στόχο). Αν το πιστεύεις αυτό, τελικά γλυστράς στο μικροαστικό "αντίλογο" του Α.Κ.: αυτός λέει ότι ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως πλεονέκτης και εγωιστής. Εσύ λες (άσχετα τι δηλώνεις σε πρώτο πλάνο) ότι είναι εκ φύσεως καλός και συλλογικός και αυτοδιαχειριστικός κλπ.. Δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. "Είναι" αυτό που προκύπτει ως προιόν της αλληλεπίδρασης της οικονομικής βάσης και της ταξικής πάλης. Κι αυτό, ασφαλώς, δεν είναι ζήτημα ενός "μονόπρακτου" έργου, ούτε λύνεται μονομιάς με τη νίκη της προλεταριακής εξέγερσης.

    Φυσικά, ξέρω ότι το θέμα έχει άπειρες πλευρές, αλλά περιορίστηκα στα ελάχιστα αυτά διότι βιάζομαι. Επιφυλάσσομαι για περισσότερα στη συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κομμάντο Πετρατσεφσκικής εντροπίας26 Δεκεμβρίου, 2009 21:09

    Αν δεν αναγνωρίζουμε την εν δυναμει ικανότητα των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου να τον διαχειριστούν και να αυτοθεσμίσουν τη ζωή τους τότε καλύτερα να μείνουμε στον καπιταλισμό.
    Προφανώς και η ταξική πάλη συνεχίζεται μετά την επανάσταση και μέσα στα σοβιέτ θα υπάρξουν σκληρές αντιπαραθέσεις αλλά η λύση σ'αυτό δεν είναι το σκληρό κομματικό κράτος και η ανάθεση της διαχείρισης στη κομματική πρωτοπορία, γιατί όπως είδαμε στον 20ο αιώνα ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, ακόμα και μέσα στη κομματική πρωτοπορία..

    Οντως το θέμα είναι τεράστιο.Ελπίζω κι εγώ για περισσότερα στη συνέχεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύντροφε κομάντο, ο ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ όσες όμορφες φράσεις και αν ενδυθεί, παραμένει ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ. Κι εμείς οι κομμουνιστές είμαστε ΥΛΙΣΤΕΣ. Επομένως, βασίζουμε τη σκέψη μας σε δυο βασικές θέσεις:

    Πρώτον: το Είναι καθορίζει (τελικά) τη συνείδηση και όχι το αντίστροφο. Μ'άλλα λόγια, οι υλικοί όροι ζωής και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, ο βαθμός ανάπτυξης του δοσμένου τρόπου παραγωγής (δηλαδή της ενότητας παραγωγικών σχέσεων και παραγωγικών δυνάμεων) καθορίζουν σε τελική ανάλυση τη συνείδηση της εργατικής τάξης, ΤΟΣΟ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.

    Δεύτερον: η ταξική πάλη επιδρά στην πορεία των οικονομικών σχέσεων και μπορεί να επιταχύνει, να φρενάρει ή και να ανακόπτει προσωρινά την κίνησή τους προς ανώτερες μορφές. Η νίκη της αντεπανάστασης στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποτελεί - δυστυχώς για τους επαναστάτες όλων των χωρών - μια οδυνηρή αλλά πολύτιμη συγχρόνως απόδειξη αυτής της αλήθειας.

    Με βάση αυτές τις δυο βασικές αρχές του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, σκέψου λιγάκι περισσότερο και λιγάκι βαθύτερα ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτή η λεξούλα "δυνάμει" με την οποία "στόλισες" (και σωστά) την "ικανότητα των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου να τον διαχειριστούν και να αυτοθεσμίσουν τη ζωή τους". Την επομένη της σοσιαλιστικής επανάστασης, το "Είναι" της εργατικής τάξης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ "σοσιαλιστικό". Οι σοσιαλιστικές σχέσεις πρέπει να οικοδομηθούν από το μηδέν κι αυτή είναι η ιστορική ιδιομορφία της σοσιαλιστικής επανάστασης, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες: ότι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την επαναστάτρια τάξη είναι η αρχική συνθήκη για την οικοδόμηση του νέου τρόπου παραγωγής ΚΑΙ ΟΧΙ το επιστέγασμα αυτής της οικοδόμησης. Επομένως, όπως "αυθόρμητα" η εργατική τάξη στον καπιταλισμό τείνει στον τρεϊντ-γιουνιονισμό, δηλαδή στην ενσωμάτωση, έτσι και μετά την επανάσταση "αυθόρμητα" τείνει προς τις μικροαστικές, σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις της αυτοδιαχείρισης. Όμως, ή θα οικοδομείται σοσιαλισμός ενιαία σε πανεθνική κλίμακα ή δε θα οικοδομείται καθόλου. Το γιουγκοσλαβικό πείραμα της αυτοδιαχείρισης οδήγησε στην καπιταλιστική παλινόρθωση μια ώρα αρχύτερα - δε λέω καθόλου ότι εσύ έχεις αυτό το πράγμα στο μυαλό σου, για να μην παρεξηγηθώ. Λέω όμως, ότι η αυτοδιαχείριση είναι, βασικά, σοσιαλδημοκρατική, "μενσεβίκικη" αντίληψη της ιστορικής εξέλιξης, με όση επαναστατική γαρνιτούρα και αν την πασπαλίσεις. Αναπόφευκτα, η παραίτηση από το καθήκον της ενιαίας καθοδήγησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης από το συνειδητό τμήμα της εργατικής τάξης, που είναι βασικά οργανωμένο στο κόμμα της ή επηρρεάζεται άμεσα πολιτικά από αυτό, θα οδηγήσει είτε στις ουτοπικές καρικατούρες των θεωριών του Προυντόν που χλεύαζε ο Μαρξ, είτε στις "εργασιακές κομμούνες" του κυρίου Ντύρινγκ που ο Ένγκελς απέδειξε ότι νομοτελειακά θα επιστρέψουν στον καπιταλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό δε σημαίνει ότι απορρίπτω τον προβληματισμό για το πως η ταξική πάλη αντανακλάται στο ίδιο το κόμμα και καταλήγει στις επιλογές που ζήσαμε. Όμως τα προβλήματα δε λύνονται δια της απαλοιφής τους, αλλά σκύβοντας πάνω σ'αυτά και κατανοώντας τις βαθύτερες αιτίες τους. Και, για να είμαστε συγκεκριμένοι, υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις συνθήκες οικοδόμησης του σοσιαλισμού το '20 και το '30 και στο επίπεδο της ανάπτυξης της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού (π.χ. στο ζήτημα του πως από μορφές ατελούς κοινωνικοποίησης της παραγωγής, όπως είναι τα κολχόζ περνάμε σε μορφές ανώτερης κοινωνικοποίησης χωρίς να θίγεται η παραγωγικότητα και χωρίς να κλονίζεται η κοινωνική συμμαχία των εργαζόμενων τάξεων και στρωμάτων ή στο ζήτημα του καθορισμού των μισθών κλπ.), της μαρξιστικής θεωρίας του κράτους στο σοσιαλισμό (π.χ. στο ζήτημα της σχέσης μεταξύ των σοβιέτ ανά κλάδο παραγωγής και των εδαφικών σοβιέτ), της μαρξιστικής θεωρίας του δικαίου, της τέχνης κλπ. Δικαιούμαστε, καταρχάς, να αισιοδοξούμε ότι η επόμενη "έφοδος στον ουρανό" θα ξεκινά από πολύ καλύτερες θέσεις και θα έχει εξαρχής λυμένα πολλά προβλήματα που οι μπολσεβίκοι έπρεπε να λύσουν για πρώτη φορά στον καιρό τους. Δεύτερον, είμαστε υποχρεωμένοι να μελετήσουμε την πείρα της πρώτης απόπειρας για να αναπτύξουμε ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΙΟΛΑΣ τη μαρξιστική-λενινιστική θεωρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και όχι για να υποχωρήσουμε σε ιδεολογήματα που είχαν ήδη απορριφθεί από τον Μαρξ και τον Ένγκελς στον καιρό τους (εννοώ π.χ. τη διαπάλη με τον αναρχοσυνδικαλισμό στην πρώτη διεθνή).

    Και, ναι, σ'αυτά τα πλαίσια ισχυρίζομαι ότι ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ απάντησα στον Α.Κ. για τη σχέση αλληλεπίδρασης κόμματος-σοβιέτ-τάξης, όπου το κόμμα καθοδηγεί και συγχρόνως διδάσκεται από τις μάζες, μελετά την πείρα από τη δράση τους και τη γενικεύει, την αναπτύσσει σε θεωρία και "επιστρέφει" στις μάζες για να τραβήξει το σύνολό τους, ακόμα και το μη συνειδητό, στο δρόμο που αναπτύσσει τις σοσιαλιστικές σχέσεις. Ένα τέτοιο κόμμα δεν είναι ΠΑΝΩ από την τάξη, είναι ΜΕΣΑ στην τάξη, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ της τάξης, παλεύει μαζί της στις μικρές και μεγάλες μάχες και, επιπλέον, οργανώνει και συστηματοποιεί την πείρα από τις μάχες αυτές έτσι, ώστε να γίνεται η πείρα αυτή κτήμα ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ και, έτσι, να αυξάνει το συνειδητό τμήμα της συνεχώς. Είναι, όμως, καθαρό ότι η ιστορική άρση της σχέσης μάζας-πρωτοπορίας πάει "πακέτο" με την άρση κάθε μορφής κράτους, τάξεων, ανταγωνιστικών αντιθέσεων δηλ. στην κομμουνιστική κοινωνία όπου πράγματι η συνειδητή δράση για τους σκοπούς της κοινωνικής ολότητας είναι υπόθεση ΟΛΩΝ των μελών της στην πράξη και όχι "δυνάμει"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διόρθωση-συμπλήρωση:

    ...Επομένως, όπως "αυθόρμητα" η εργατική τάξη στον καπιταλισμό τείνει στον τρεϊντ-γιουνιονισμό, δηλαδή στην ενσωμάτωση, έτσι και μετά την επανάσταση "αυθόρμητα" τείνει προς τις μικροαστικές, σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις της αυτοδιαχείρισης...

    Στο παραπάνω απόσπασμα, δεν ήμουν απολύτως ακριβής. Θα ήταν πιο σωστό να πω ότι και μετά την επανάσταση, η πλειοψηφία ή πάντως ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία των υπόλοιπων εργαζόμενων στρωμάτων του πληθυσμού τείνουν αυθόρμητα προς την ατομική λύση, το "βόλεμα", την ευθυνοφοβία, το γραφειοκρατισμό. Μιας και ο σύντροφος κομάντο είπε να τα λέμε μεταξύ μας όλα, θα πω κι εγώ ότι είναι πολύ χαρακτηριστικό το πως αντιμετώπισε η πλειοψηφία των εργαζόμενων το σταχανοβικό κίνημα. Μιλάνε πολλοί για γραφειοκρατισμό των στελεχών, αλλά μήπως δεν είναι εξίσου γραφειοκρατισμός και το "λουφάρισμα", ο ισοπεδωτισμός στα κριτήρια συμμετοχής στη δουλειά, η απο-προσωποποίηση της ευθύνης, η "επαναστατική ραθυμία" κλπ. που αποδεδειγμένα αποτελούσαν χρόνιες πληγές της οικονομίας κι όχι μόνο τη δεκαετία του '30 και μετά, αλλά και πολύ πριν; Όλα αυτά είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι σχετίζονται απλά και μόνο με τη μονοπρόσωπη διεύθυνση. Όταν έχεις σημαντικά μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και την πλειοψηφία του υπόλοιπου λαού να μετέρχονται τέτοιων πρακτικών, το να αντιμετωπίζει κανείς το πρόβλημα μόνο ως ζήτημα τυπικής οργάνωσης της παραγωγής είναι κυριολεκτικά αλλού ξημερωμένο.

    Στο έδαφος αυτό, οι αυτοδιαχειριστικές αυταπάτες αποτελούν υπόκλιση στο αυθόρμητο, δίπλωμα μπροστά στο πρόβλημα και, γι αυτό ακριβώς ΕΙΝΑΙ σοσιαλδημοκρατικές στη βαθύτερη ουσία τους, όπως ακριβώς σοσιαλδημοκρατικές ήταν οι αυταπάτες του οικονομισμού του 1900-1903 που συνέτριψε ιδεολογικά ο Λένιν στο "Τι να κάνουμε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σύντροφε Σκεπτόμενε θα δοκιμάσω να συνεχίσω τη συζήτηση έχοντας πλήρη συνείδηση της μη λειτουργικότητας του γραπτού λόγου και της υπεροχής του προφορικού- όσον αφορά ΤΕΤΟΙΑ ζητήματα και ΤΕΤΟΙΟΥΣ συζητητές-.Γιατί όπως μας έδειξε παλιά και ο Barthes-και το κάνω και γω αυτή τη στιγμή ακριβώς- ο γραπτος λόγος είναι πονηρό και περίεργο και φυγόκεντρο πράγμα.

    - Οι σοσιαλιστικές σχέσεις δεν θα δημιουργηθούν απ'το μηδέν.Ο αριστερός χεγκελιανός γενειοφόρος πρόγονος έλεγε πως ο κομμουνισμός είναι η ίδια αυτη η ΚΙΝΗΣΗ που καταργεί το υπάρχον.Η ίδια η παραγωγική διαδικασία ξεπερνά την αστική τάξη πραγμάτων(όπως το έκανε με τη φεουδαρχία) και θέτει την υλική βάση στην οποία θα πατήσει η επαναστατική διαδικασία. Αυτό δεν καταργεί την επαναστατική "πρωτοπορία", δείχνει όμως ότι η ιερή προσκόλληση σε οποιουσδήποτε θεωρητικούς αποτελεί πρόβλημα.Αυτό που λές δηλαδή ότι πρέπει από τώρα να αναπτύξουμε τη ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ θεωρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είναι αντεπιστημονικό.Αν έλεγες(όπως προτείνει η Παππά στην "κομμουνα του 1871")τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού(οσον αφορά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση) θα το δεχόμουν.
    Είναι δηλαδή σαν ο Αινστάιν το '60 να μην έκανε ένα επιστημονικό άλμα για τη φυσική, αλλά ένα άλμα για τον "νευτωνισμό"-"γαλιλαιισμό".Με νοείς..

    -Παρεξήγησες αυτό που είπα για την αυτοδιαχείριση.Δεν εννούσα ούτε τους γιουγκοσλάβους ούτε τίποτα συγκεκριμμένο.Ήθελα να πω πως αν δεν υπάρχει αυτοδιεύθυνση των εργατών και υπάρχει μονοπρόσωπη διεύθυνση είναι αναπόφευκτο να διογκωθεί η αντίθεση πνευματικής χειρωνακτικής εργασίας με όλα τα παρεπόμενα..
    Θέλουμε "να οικοδομείται ενιαία σοσιαλισμός σε πανεθνική κλίμακα" αλλά αυτό πώς θα γίνει σύντροφε? Καταργώντας τα σοβιέτ? Μετατρεποντάς τα σε εκπαιδευτικές λέσχες?
    Όχι βέβαια.Ένα κόμμα,όπως το μπολσεβίκικο, που καταργεί τα σοβιέτ χάριν του "εργατικού"/κομματικού στην πορεία του κράτους είναι ΠΑΝΩ απτη τάξη.Είναι και ΜΕΣΑ στη τάξη, αλλά εφόσον είναι ΠΑΝΩ το μέσα χάνει τη σημασία του.Γιατί το κόμμα,εφόσον έχουν περάσει όλοι οι ιμπεριαλιστικοί κίνδυνοι κτλ,να μη διαχυθεί στα σοβιετ και να διεκδικήσει εκεί την ηγεμονία της επαναστατικής άποψης? Το παράδειγμα της Κομμούνας του 1871 έδειξε ότι οι συνελεύσεις του λαού μπορούν να διαχειριστούν άριστα τις οικονομικές/διοικητικές υποθέσεις-σε αντίθεση με τις στρατιωτικές,που τελικά τους κατέσφαξε ο Θιέρσος.

    Η διαφωνία μας είναι τελικά,ακριβώς, το ότι εσύ είσαι Λενινιστής και προβληματίζεσαι πάνω σαυτά τα θέματα έχοντας ως βάση τη Λενινιστική τακτική και στρατηγική για την οικοδόμηση.
    Εγώ θεωρώ πως ακριβώς αυτή ηταν η αφετηρία για τα πολλαπλά προβλήματα που παρουσιαστηκαν και ότι πρέπει στα πλαίσια του επιστημονικού σοσιαλισμού να υπερβούμε διαλεκτικά και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ τον Λενινισμό αν δεν θέλουμε να οικοδομήσουμε έναν σοσιαλισμό-καρμπόν μ'αυτόν που γνωρίσαμε.

    υγ:Mήπως το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης της μαρξιστικής θεωρίας σε όλους αυτούς τους τομείς που αναφέρεις εχει ακριβώς την αιτία του στην υποβάθμιση των εργατικών συμβουλίων και την ανάθεση των λύσεων στους κομματικούς θεωρητικούς??? Μου'ρχεται κατευθείαν στο μυαλό η αντίθεση Ζντανοφ-Μαγιακοφσκι...(αφορά το επιστημονικό μου πεδίο..)


    κομμάντο Πετρατσεφσκικής εντροπίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια Πολλά !

    Εύχομαι το 2010 να είναι μια Καλή Χρονιά, δημιουργική, αγωνιστική, κόκκινη !

    Υγεία, χαρά και ευτυχία και προσωπική και για τους δικούς σου !

    Πάνω απ΄όλα εύχομαι να έχεις την ίδια και μεγαλύτερη όρεξη να προβάλλεις τη Νέα Ζωή, τη Νέα Κοινωνία, τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Κάποιε…,

    Ξέρεις πως έχω τεράστια εκτίμηση στο θεωρητικό έργο που προσφέρεις. Ωστόσο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, όπως ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα…

    Εκτός αν πρόκειται για επιλογή σου, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη για επιστροφή στη «σπονδυλωτή» ανάλυση της επικαιρότητας, με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο, όπως στις πρώτες αναρτήσεις σου.

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. …Εντωμεταξύ στα «μεγάλα» (πρώτα 100) μπλογκ τα «πρακτορεία» οργιάζουν ενώ οι δικοί μας επαναπαύονται στις δάφνες τους.
    Καμιά παρέμβαση, σχεδόν….
    Φέεεεεετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «Το σύστημα δουλεύει στην εντέλεια: σου λέει δούλεψε και θα γίνεις και συ πλούσιος.» (Α.Κ)

    Καλά, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι γίνεται κανείς πλούσιος με τη δουλειά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΠΟΙΕ δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις άκρη με τους Ράμπο του Φαντασιακού και τους Κομμάντο Ουτσεκάδικης Παλιλλογίας. Όσα ιδιαίτερα μαθήματα και να κάνεις. Όση φαιά ουσία κι αν ξοδέψεις. Άδικος κόπος.

    ΜΕΙΡΑΞ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταρχάς, επιστρέφοντας από ολιγοήμερες διακοπές και «πέφτοντας με τα μούτρα» στις υποχρεώσεις, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους φίλους και φίλες του ιστολόγιου μια ΚΑΛΗ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ χρονιά. Ειδικά, να ανταποδώσω τις ευχές στον καλό σύντροφο Φάρο που είχε την καλοσύνη να μου γράψει παραπάνω και να του ευχηθώ υγεία και δύναμη, παρά το γεγονός ότι με έχει αδικήσει σε μια-δυο τοποθετήσεις του σε άλλα ιστολόγια (χωρίς προσωπική αναφορά σε εμένα, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει) και, κυρίως, παρά το γεγονός ότι έχει αδικήσει το σκεπτικό μου υπό το οποίο είχαμε μια μικρή διαφορά απόψεων σε μια-δυο περιπτώσεις. Αλλά αυτά είναι, ειλικρινά, «πταίσματα» και είμαι βέβαιος πως στην πορεία θα αποσαφηνιστούν οι όποιες παρεξηγήσεις...

    Θέλω να μοιραστώ με όλους σας τον προβληματισμό μου για τη χαμηλή συμμετοχή, σχετικά, στα δύο πρώτα μέρη της συζήτησης που άνοιξα για το σοσιαλισμό, συζήτησης που – κατά την άποψή μου – προσφερόταν για βαθύτερους προβληματισμούς πάνω και στις θέσεις που έδωσε πρόσφατα το Κόμμα στη δημοσιότητα. Θέλω να πιστεύω ότι στο τρίτο και τελευταίο μέρος που θα αναρτήσω στις επόμενες μέρες, το χαμένο αυτό έδαφος θα καλυφθεί και η συζήτηση θα «ανάψει». Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους συντρόφους Φάρο, JohnyQ και κομάντο για τη συμβολή τους στη συζήτηση αυτή μέχρι τώρα. Σας περιμένω έτσι «ζεστούς» και στη συνέχεια. Τέλος, να ενημερώσω τους αναγνώστες του ιστολόγιου ότι, μετά τη δημοσίευση του τρίτου μέρους για το σοσιαλισμό, θα επιστρέψουμε στην τρέχουσα επικαιρότητα, η οποία έχει «τρέξει» αρκετά το τελευταίο διάστημα να σχολιάσουμε και να φωτίσουμε καλύτερα πλευρές της...

    Μετά από αυτά τα ολίγα εισαγωγικά, να ξαναπιάσω το νήμα από την τελευταία τοποθέτηση του κομάντο. Γενικά, σύντροφέ μου, θα χαρακτήριζα ειδικά αυτή σου την τοποθέτηση ως ιδιαίτερα χρήσιμη για την κουβέντα μας, μιας και συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο ορισμένα κρίσιμα σημεία διαφωνίας. Από αυτή την άποψη, με διευκολύνει αφάνταστα να ξεδιπλώσω τις δικές μου σκέψεις (συνέχεια εκείνων που ανέπτυξα στο προηγούμενο σχόλιό μου) χωρίς περιττούς προλόγους και επαναλήψεις.

    Πρώτο βασικό σημείο διαφωνίας του κομάντο: οι σοσιαλιστικές σχέσεις δε θα δημιουργηθούν από το μηδέν, λέει και παρουσιάζει και τη θέση του Μαρξ από τη «Γερμανική Ιδεολογία» ως επιχείρημα. Σύντροφέ μου, φοβάμαι ότι «διαβάζεις» τον Μαρξ εντελώς επιφανειακά και αντι-διαλεκτικά, παρά την αναμφισβήτητη πρόθεσή σου να αποφύγεις το σφάλμα αυτό, αλλά και την ευκολία με την οποία – σε κάποιες περιπτώσεις – κατηγορείς άλλους ότι το διαπράττουν. Είναι αλήθεια ότι, από την άποψη της ιστορικής συνέχειας, όχι μόνο οι σοσιαλιστικές, αλλά ΟΛΕΣ οι νέες σχέσεις παραγωγής έχουν την «προϊστορία» τους. Προφανώς, η εξέλιξη του παλιού τρόπου παραγωγής, οι αντιφάσεις του σε συνδυασμό με την όξυνση της ταξικής πάλης, οδηγούν στο γκρέμισμά του και στην αντικατάσταση από τον νέο τρόπο παραγωγής, γενικά. Στην περίπτωσή μας, ασφαλώς και η κίνηση των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής ως προσαρμογή στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και υπό την επίδραση της ταξικής πάλης, διαμορφώνουν τις ΥΛΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ του σοσιαλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποιές είναι αυτές; Πρώτα και κύρια η τεράστια συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων που βαθαίνει την αντίθεση ανάμεσα στο σχεδιασμένο χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική αναρχία και ανισομετρία που τη χαρακτηρίζουν. Δεύτερον, η όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση της κυριαρχίας των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων, τόσο εκτατικά, με το τράβηγμα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής σχεδόν του συνόλου του πλανήτη (είναι ζήτημα, σήμερα πια, αν υπάρχει κάποια γεωγραφική περιοχή στην οποία να μην κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις), όσο και εντατικά, με τη διείσδυση των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων σε όλο και περισσότερους τομείς της κοινωνικής ζωής (πρόσφατο παράδειγμα η τεράστια ανάπτυξη της «αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης»), η οποία (διεύρυνση) οξύνει σε απίστευτο βαθμό την αντίθεση ανάμεσα στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην, επίσης διαρκώς αναπτυσσόμενη ατομική ιδιοποίηση του πλούτου: τη στιγμή που η καπιταλιστική παραγωγή συνενώνει στις γραμμές ή/και στις παρυφές της εργατικής τάξης τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη, όλο και συρρικνώνεται (ως ποσοστό επί του πληθυσμού του) η μειοψηφία εκείνη που ιδιοποιείται το συντριπτικό μέρος του παραγόμενου κοινωνικού προϊόντος. Ένα απλό, στοιχειώδες στατιστικό για τη χώρα μας: μόνο το 2009, τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών ξεπέρασαν τα 12 δις €, όμως το 75% σχεδόν αυτών των κερδών αφορά 15 μόνο εταιρείες-ομίλους(!). Τρίτον, η διαρκώς εντεινόμενη βράχυνση του καπιταλιστικού κύκλου ανάπτυξης-ύφεσης-κρίσης, σε συνδυασμό με τον όλο και βαθύτερο χαρακτήρα των κρίσεων και τον όλο και πιο αναιμικό χαρακτήρα της φάσης της ανάκαμψης, που δείχνουν ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην εκρηκτική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και στον «στενό κορσέ» των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής γίνεται πλέον η ιστορική τροχοπέδη της ιστορικής κίνησης. Για να το πούμε με μια φράση: ο καπιταλισμός σαπίζει κάθε μέρα και περισσότερο και από τις χαίνουσες πληγές του αναδεικνύεται η ανάγκη για έναν νέο, σοσιαλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας, όλο και περισσότερο. Από αυτήν – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ – τη σκοπιά, ασφαλώς και οι σοσιαλιστικές σχέσεις δε θα δημιουργηθούν από το μηδέν: θα «κληρονομήσουν» την τεράστια υλικο-παραγωγική βάση που έχει διαμορφώσει ο καπιταλισμός, τη συγκεντρωμένη σε μεγάλες μονάδες βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, την τεράστια συσσώρευση επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης, το υψηλότερο μέσο μορφωτικό επίπεδο της εργατικής τάξης (στις αναπτυγμένες χώρες) κλπ.

    Όμως, όλα αυτά αφορούν στις υλικές ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ για την οικοδόμηση των νέων, σοσιαλιστικών σχέσεων και όχι στην οικοδόμηση των σχέσεων αυτών καθαυτών. Το ότι η τελευταία σήμερα είναι πιο «εύκολη» από ό,τι ήταν π.χ. το 1917, είναι σωστό. Άλλο τόσο σωστό είναι, όμως, ότι οι σοσιαλιστικές ΣΧΕΣΕΙΣ (και όχι οι υλικές προυποθέσεις τους) ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ να οικοδομηθούν «αυθόρμητα», μέσα από τον καπιταλισμό, όπως π.χ. «αυθόρμητα» ξεπήδησαν οι κεφαλαιοκρατικές σχέσεις από τα σπλάχνα της φεουδαρχίας. Η τεράστια ιστορική ιδιομορφία της σοσιαλιστικής επανάστασης, σε σχέση με την αστική επανάσταση είναι ότι, η μεν δεύτερη ολοκλήρωσε την μετάβαση στον καπιταλισμό δίνοντας στην αστική τάξη την πολιτική εξουσία, αφού ήδη είχε κατακτήσει την οικονομική (έχοντας δηλ. ήδη διαμορφώσει τις νέες σχέσεις παραγωγής), ενώ η πρώτη εγκαινιάζει τη μετάβαση στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό, αφού η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας είναι το βασικό όπλο με το οποίο η εργατική τάξη θα οικοδομήσει τις νέες οικονομικές σχέσεις. Ο Μαρξ το είχε από την πρώτη στιγμή αυτό καταλάβει περίφημα, όταν έγραφε στην «Κριτική του Προγράμματος της Γκότα» για την ΠΕΡΙΟΔΟ της «επαναστατικής μετατροπής της καπιταλιστικής σε κομμουνιστική κοινωνία», στην οποία αντιστοιχεί ως «πολιτική μεταβατική περίοδος» το κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επομένως, όλο το επιχείρημα του κομμάντο σχετικά με την εργατική τάξη – με τον τρόπο που το θέτει και το εννοεί – καταρρέει. Κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που ο ίδιος ο σύντροφος κομμάντο θέτει το ζήτημα. Τι μας λέει; «δεν αρνούμαι την ανάγκη πρωτοπορίας ΑΛΛΑ να υπερβούμε διαλεκτικά τη λενινιστική αντίληψη για την πρωτοπορία αυτή». Όμως ποια είναι η «λενινιστική αντίληψη για την πρωτοπορία» την οποία μπορούμε και οφείλουμε, μάλιστα (αν πιστέψουμε τον κομμάντο) να «υπερβούμε διαλεκτικά» χωρίς βεβαίως να «προδόσουμε» τον επιστημονικό σοσιαλισμό; Και, ακόμα περισσότερο, γιατί ο κομμάντο μιλά για «διαλεκτική υπέρβαση» και όχι αναθεώρηση, εγκατάλειψη μιας λαθεμένης αντίληψης; Στη γλώσσα των μαρξιστών, η έννοια της διαλεκτικής υπέρβασης χρησιμοποιείται για να δηλωθεί ότι κάτι ξεπεράστηκε ιστορικά, δεν αντιστοιχεί στη σύγχρονη φάση ανάπτυξης του φαινομένου με το οποίο σχετίζεται και πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή και συγχρόνως ποιοτική τροποποίησή του, στο έδαφος της γενικής αντίληψης του επιστημονικού σοσιαλισμού πάντα. Επομένως, ΑΝ ο κομμάντο πιστεύει στ’αλήθεια τα περί «διαλεκτικής υπέρβασης» τότε οφείλει να μας πει συγκεκριμένα: ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ο λενινισμός υπήρξε η «τελευταία λέξη» (ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος όρος) της επαναστατικής προλεταριακής στρατηγικής ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (με την έννοια της ανάπτυξης του καπιταλισμού) ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΙΚΑ «έπαψε» να είναι και πρέπει να τον «υπερβούμε διαλεκτικά» χάριν μιας άλλης αντίληψης. Τίποτε από αυτά δεν κάνει ο σύντροφος κομμάντο. Αντίθετα, αφού πρώτα «ξεσπαθώνει» (έστω με κομψές φράσεις) ενάντια στο λενινισμό «χρεώνοντάς» του τη στρατηγική ήττα του εργατικού κινήματος, έρχεται να «χρυσώσει το χάπι» στο τέλος, μιλώντας για «διαλεκτική υπέρβαση», αντί για απόρριψη και καταδίκη.

    Δυο τινά, λοιπόν: Είτε ο λενινισμός αποτελεί παραβίαση των αρχών του επιστημονικού σοσιαλισμού και άρα δεν απαιτείται κανενός είδους «διαλεκτική υπέρβασή» του, αλλά ΚΑΤΑΔΙΚΗ του και εγκατάλειψή του, είτε ο λενινισμός δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή των αρχών του επιστημονικού σοσιαλισμού στην ιστορική εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό, δηλαδή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων. Εκτός και αν είμαστε σε «άλλη εποχή», «μετα»ιμπεριαλιστική, «ολοκληρωτικού καπιταλισμού» που δικαιολογούν την ανάγκη αναζήτησης μιας άλλης στρατηγικής του εργατικού κινήματος. Στην περίπτωση αυτή, όμως, προς τι η κριτική στους μπολσεβίκους, το Λένιν και τον Στάλιν; Σήμερα είναι αναγκαία η «διαλεκτική υπέρβαση», όχι τη δεκαετία του ’20 και του ’30, ή μήπως όχι;;; Αλλά γι αυτό το τελευταίο ο κομμάντο σιωπά. Και το μόνο «φτωχό» και «κουτσό» «επιχείρημά» του είναι ότι, τάχα, ο σοσιαλισμός δε θα χτιστεί από το μηδέν γιατί τον έχει προετοιμάσει ο καπιταλισμός. Στην πολιτική, σύντροφε, όπως και στη γλώσσα, η λέξη προετοιμάζω και η λέξη χτίζω είναι τελείως διαφορετικές. Στην «επιχειρηματολογία» του κομμάντο, τα βρίσκει κανείς όλα και σε συμφέρουσα τιμή: και αντισταλινισμό-αντιλενινισμό για το χθες και «διαλεκτική υπέρβαση» (δηλαδή «εξευγενισμένο» αντιλενινισμό για το αύριο). Αντιφάσεις, αντιφάσεις και πάλι αντιφάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εκείνο που θέλει να πει ο κομμάντο και το λέει πολύ «κομψά» και «συμμαζεμένα», είναι ότι η ανάπτυξη του καπιταλισμού, η θυελλώδης ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και η επιστημονικοτεχνολογική επανάσταση (ΕΤΕ) δημιουργούν τάχα «μια νέα εργατική τάξη», τα χαρακτηριστικά της οποίας (μορφωτικό επίπεδο, χαρακτήρας της διανοητικής εργασίας, ρόλος στην παραγωγή κλπ.) είναι ποιοτικά διαφορετικά από τα χαρακτηριστικά της εργατικής τάξης της εποχής του Μαρξ. Άρα, η εργατική τάξη έχει από μόνη της, πλέον, τη δυνατότητα της «αυτοδιεύθυνσης», του εργατικού ελέγχου, της συνειδητότητας και της ικανότητας σχεδιασμού της παραγωγής ΧΩΡΙΣ την ανάγκη του κόμματος με τη λενινιστική έννοια. «Σοβιέτ χωρίς μπολσεβίκους» είναι το σύνθημα στο οποίο καταλήγει ο κομμάντο – το σύνθημα της Κροστάνδης, δηλαδή. Τώρα, βέβαια, ας απαντήσει ο σύντροφος αν και το 1920 οι εργάτες ήταν εξίσου «ώριμοι» για κάτι τέτοιο, που δεν υπήρχε ΕΤΕ, ούτε υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών ήταν χειρώνακτες κλπ. Αν όχι, ας καταδικάσει επιτέλους την αντεπαναστατική προβοκάτσια της Κροστάνδης και ας δικαιώσει τους μπολσεβίκους. Αν ναι, ας μην επικαλείται τις σύγχονες εξελίξεις, την ΕΤΕ και την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Ας μιλήσει καθαρά και ξάστερα για «μπολσεβίκικη γραφειοκρατική παρέκκλιση» (όπως έλεγαν οι «εξεγερμένοι» της Κροστάνδης), ας θριαμβολογήσει υπέρ της νεκρανάστασης του Μπλανκισμού και του αναρχοσυνδικαλισμού και, αφού τα κάνει όλ αυτά, ας προσπαθήσει – αν μπορεί – να ερμηνεύσει γιατί απέτυχε η εξέγερση της Κομμούνας, γιατί ηττήθηκε το κίνημα των IWW στις ΗΠΑ του μεσοπολέμου, γιατί πουθενά οι ιδέες του αναρχοσυνδικαλισμού και του μπλανκισμού δε μπόρεσαν να καθοδηγήσουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ στην ιστορία του εργατικού κινήματος...

    Στην πραγματικότητα, όσους όρκους πίστης στον επιστημονικό σοσιαλισμό (αφού δε θέλει να το λέμε μαρξισμό-λενινισμό ο κομμάντο, δε θα τα χαλάσουμε εκεί: για εμάς είναι το ίδιο, ούτως ή άλλως) και αν δώσει ο συνομιλητής μας, αποφεύγει να δώσει απάντηση στο ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ: ο επαναστατικός ρόλος της εργατικής τάξης προκύπτει «αυθόρμητα» από τη θέση της στον καπιταλισμό ή όχι; Αν η απάντηση ήταν ΝΑΙ τότε είναι φανερό ότι η προλεταριακή κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού θα είχε εμφανιστεί όχι στις αρχές και τα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά τουλάχιστον δύο αιώνες νωρίτερα, μαζί με τα πρώτα σκιρτήματα του εργατικού κινήματος (π.χ. αναβαπτιστές του Τόμας Μύντσερ, κίνημα των χωρικών κλπ.) και οι φορείς της θα ήταν εργάτες και ακτήμονες αγρότες και όχι εύποροι ή μεσαίοι αστοί διανοούμενοι. Αν η απάντηση ήταν ΝΑΙ τότε το εργατικό κίνημα στο διάστημα πριν την εμφάνιση του επιστημονικού σοσιαλισμού και της Πρώτης Διεθνούς δε θα είχε εγκλωβιστεί στις συντεχνίες των Old Unions στην Αγγλία, ούτε θα είχε στηρίξει ή υποταχθεί (σ)τις αστικές επαναστάσεις του 1789 και του 1848. Αν η απάντηση ήταν ΝΑΙ, τότε η Κομμούνα δε θα είχε κάνει τα λάθη που ανέλυσε ο Μαρξ στον «Εμφύλιο πόλεμο στη Γαλλία» και θα είχε νικήσει κλπ. κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μήπως, όμως, όλα αυτά έγιναν γιατί ο καπιταλισμός ήταν ακόμα όχι αρκετά αναπτυγμένος; Πέραν του γεγονότος ότι στον ...υπανάπτυκτο καπιταλισμό των ΗΠΑ και της Αγγλίας μεταπολεμικά, ή στη σημερινή Γαλλία και τη Γερμανία όπου απουσιάζει – πρακτικά – ένα μαζικό, επαναστατικό λενινιστικό κόμμα είχαμε τα ίδια ακριβώς φαινόμενα, δε μπορεί κανείς παρά να θέσει και θεωρητικά το ερώτημα, για να φανεί ολοκάθαρα η απάντηση. Ο εργάτης στον καπιταλισμό δεν είναι μόνο αποκομμένος βίαια από την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής με τα οποία έρχεται καθημερινά σε επαφή. Είναι συγχρόνως και αποκομμένος βίαια από το προιόν της ίδιας του της εργασίας που, όπως λέει ο Μαρξ, «στέκεται απέναντί του και τον εξουσιάζει», ενώ παράλληλα ο εργάτης είναι ο τελευταίος, εκτελεστικός κρίκος στην αλυσσίδα της παραγωγής, ένα πραγματικό res vocalis (ομιλούν αντικείμενο), με την έννοια ότι δεν αποφασίζει ο ίδιος, αλλά εκτελεί «εντολές» της εργοδοσίας, υλοποιεί ένα παραγωγικό σχέδιο που ο ίδιος καθόλου ή ελάχιστα κατανοεί. Το Είναι του εργάτη στον καπιταλισμό είναι η αιτία της αλλοτριωμένης του συνείδησης. Μιας συνείδησης που «αυθόρμητα» τείνει να λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο αυτής της δομής. Ο εργάτης στον καπιταλισμό μπορεί, αυθόρμητα, να συνειδητοποιήσει – το πολύ – την ανάγκη να πουλήσει το μοναδικό εμπόρευμα που κατέχει σταθερα, την εργατική του δύναμη, σε καλύτερη τιμή και όχι στην άρνηση του ίδιου του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς. Γιατί αυτό; Γιατί, πολύ απλά, στον καπιταλισμό οι κατηγορίες της εκμετάλλευσης εμφανίζονται σκεπασμένες από ένα πέπλο ισότητας: ο εργάτης και ο κεφαλαιοκράτης στην αγορά «αντικρύζουν» ο ένας τον άλλο ως κάτοχοι δύο τυπικά ισότιμων εμπορευμάτων: χρήμα ο ένας, εργατική δύναμη ο άλλος. Ο μισθός φαντάζει ως «δίκαιη αμοιβή» και η υπεραξία ως «αμοιβή του ρίσκου» που λέγαμε στο πρώτο μέρος. Όμως, έτσι, η πολιτική συνείδηση που διαμορφώνει ο εργάτης είναι ρεφορμιστική, ενσωματωμένη συνείδηση. Συνείδηση βελτίωσης των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης και όχι τσακίσματος της εκμετάλλευσης.

    Πάμε παρακάτω. Μιλάει ο σύντροφος κομμάντο για αυτοδιεύθυνση, το ρόλο των σοβιέτ κλπ. Καλά κι άγια όλα αυτά, σύντροφε αλλά το ερώτημα είναι με ποια συνείδηση οι εργάτες καλούνται να ασκήσουν την εξουσία τους. Πιο πριν ακόμη: με ποια συνείδηση καλούνται – και με ποιο τρόπο – να δράσουν για να την κερδίσουν; Εδώ έρχεται το κόμμα: για τον επιστημονικό σοσιαλισμό, το λενινισμό, το κόμμα είναι η συνένωση της επαναστατικής θεωρίας με την τάξη η οποία δυνάμει μπορεί να καταστήσει τη θεωρία αυτή υλική δύναμη. Προσοχή: είναι η συνάρθρωση της θεωρίας με την επαναστατική ταξική πάλη που αποτελεί το φορέα της αλλαγής. Ούτε μόνη της η θεωρία, ούτε μόνη της η τάξη και η πάλη της. Η θεωρία από μόνη της καταλήγει – το πολύ – σε μια εύστοχη κριτική του συστήματος, χρήσιμη από μιαν άποψη στο ίδιο. Η ταξική πάλη, από μόνη της, οδηγεί στο ρεφορμισμό και στη διαπραγμάτευση του ύψους της εκμετάλλευσης. Το κόμμα είναι ο υλικός φορέας που εκφράζει τη συνάρθρωση των δυο. Γι αυτό είναι ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ στην επαναστατική προλεταριακή πάλη. Η εργατική τάξη, με την ίδρυση της Διεθνούς, δηλαδή του πρώτου επαναστατικού εργατικού κόμματος, τότε και μόνο τότε, συγκροτήθηκε σε «τάξη για τον εαυτό της», όπως έλεγε ο Μαρξ – πολύ πριν ο «γραφειοκράτης» Λένιν γράψει το «Τι να κάνουμε» και το «Ένα βήμα μπρος, Δυο βήματα Πίσω».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το κόμμα είναι ο συλλογικός διανοούμενος της εργατικής τάξης, τη στιγμή που η καθημερινότητα της ζωής του εργάτη, του ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ να διανοείται. Η δράση του ξεπερνά – στην πράξη κι όχι στα λόγια – τη φενακισμένη συνείδηση του καπιταλισμού. Μέσα από την κομματική πρακτική ο εργάτης μαθαίνει να δρα, να σκέφτεται, να ζει όχι σαν γρανάζι της καπιταλιστικής μηχανής αλλά σαν προπομπός της κοινωνίας των «ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών». Μέσα στο κόμμα μόνο μπορεί να συγκεντρωθεί και να οργανωθεί η συλλογική πείρα της ταξικής πάλης και να γίνει κτήμα ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. Μέσα στο κόμμα του μόνο, μπορεί το προλεταριάτο – όσο γίνεται στον καπιταλισμό – να οργανώσει την «αντι-ηγεμονία» του, να αρνηθεί τις εξουσιαστικές αστικές δομές, τον αστικό κοινωνικό καταμερισμό εργασίας, τη διάκριση διανοούμενου-χειρώνακτα, διευθύνοντα και διευθυνόμενου. Μ’αυτή την έννοια, μέσα από το κόμμα και την επαναστατική δράση που αυτό οργανώνει και καθοδηγεί, ο εργάτης διαπαιδαγωγείται στον κομμουνισμό σαν «το κίνημα που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων», για να φτάσουμε στη φράση του Μαρξ που τόσο μυθοποίησαν οι κάθε λογής μικροαστοί αναρχοσυνδικαλιστές. Συνδικάτα χωρίς κόμμα, Σοβιέτ χωρίς κόμμα είναι λέξεις κενές περιεχομένου: σημαίνουν στην πράξη παραίτηση από τη συνάρθρωση της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού με την πάλη του εργατικού κινήματος. Σημαίνουν τελικά την υποταγή στον οπορτουνισμό και στο σοσιαλδημοκρατικό εκφυλισμό του εργατικού κινήματος.

    Η πραγματικότητα αυτή δεν αλλάζει στο παραμικρό από τις εξελίξεις στην παραγωγική βάση του σύγχρονου καπιταλισμού. Η εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, που ενσωματώνουν στη μηχανή ένα μέρος των διανοητικών λειτουργιών του άμεσου παραγωγού, μειώνει μεν μακροπρόθεσμα το ποσοστό των χειρωνακτών εργατών, αλλά αντικαθιστά το μεγαλύτερο μέρος τους από υψηλότερα ειδικευμένη εποπτική εργασία που δεν είναι λιγότερο εκτελεστική από τη χειρωνακτική, σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά. Ακόμα και η παραγωγή σε κλάδους της τεχνολογικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας παροχής επιστημονικών υπηρεσιών χαρακτηρίζεται στη βάση της από διαδικασίες με ολοφάνερα τεηλορικό χαρακτήρα: ας σκεφθεί κανείς τα χαρακτηριστικά της εργασίας σε ένα μεγάλο μηχανογραφημένο λογιστήριο ενός μονοπωλιακού ομίλου, σε ένα τμήμα παραγωγής λογισμικού όπου ομάδες ειδικευμένων επιστημόνων πληκτρολογούν κώδικα με τον ίδιο τρόπο που οι εργάτες του 1910 βίδωναν και κολλούσαν λαμαρίνες στα εργοστάσια της Ford, ή σε ένα μεγάλο μελετητικό γραφείο που οι μισθωτοί τεχνικοί του παράγουν καθημερινά τυποποιημένες, «φασόν» μελέτες με τη βοήθεια αλγοριθμικού χαρακτήρα πακέτων λογισμικού. Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της ΕΤΕ οπωσδήποτε οδηγεί στην προλεταριοποίηση και στην προσέγγιση προς την εργατική τάξη πλατιών τμημάτων της διανοητικής εργασίας και της μισθωτής διανόησης (τα οποία επιπλέον κουβαλάνε και μεγάλο ποσοστό μικροαστικών αυταπατών, λόγω του ταξικού τους παρελθόντος), αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του να βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι διαμορφώνεται «νέα εργατική τάξη» με χαρακτηριστικά χαμηλότερο δείκτη αλλοτρίωσης στη συνείδησή της, «νέα κοινωνικά υποκείμενα» κλπ., αυτά είναι όλα παραμύθια της χαλιμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μήπως, τέλος, ο λενινισμός και το «κόμμα εφόδου» είναι το ιδανικό «εργαλείο» μέχρι τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης και την κατάκτηση της εξουσίας και μετά απαιτείται η «διαλεκτική» του «υπέρβαση»; Μόνο κάποιος που – παρά τις γονυκλισίες στον επιστημονικό σοσιαλισμό και στη διαλεκτική – έχει μείνει αθεράπευτα προσκολημμένος στις ιδεαλιστικές προλήψεις, μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Πρώτον, η νίκη της επανάστασης δε σημαίνει αυτομάτως την αλλαγή των οικονομικών σχέσεων. Για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα θα εξακολουθεί να δρα σε ένα μέρος της οικονομίας, ο νόμος της αξίας (π.χ. στο συνεταιριστικό τομέα), οπότε η κοινωνικοποίηση δε θα είναι πλήρης και οι μικροαστικές αυταπάτες που εδράζονται στην εμπορευματική παραγωγή θα έχουν ακόμη υπαρκτή υλική βάση. Στο ίδιο συντείνει και η συνύπαρξη για ένα χρονικό διάστημα, με τον ιμπεριαλισμό και η επιβίωση των εμπορευματικών σχέσεων στις οικονομικές σχέσεις με το εξωτερικό. Αυτά, προφανώς, σημαίνουν κατάλοιπα ταξικής διαστρωμάτωσης του προηγούμενου καθεστώτος κλπ. κλπ. Αλλά ακόμα και αν με κάποιο μαγικό ραβδί υποθέταμε ότι την επαύριο της επανάστασης υπήρχε κιόλας αναπτυγμένη σοσιαλιστική οικονομική βάση, πάλι η συνείδηση δεν αποτελεί φωτογραφική αντανάκλαση του Είναι, αλλά μη-γραμμική προσαρμογή σε αυτό, με μια αναγκαία χρονική υστέρηση. Και βέβαια, η εργατική τάξη αλλάζει τη συνείδησή της, την «προσαρμόζει» στο νέο της Είναι μέσα από τη συνειδητή της δράση. Κι εδώ, ασφαλώς, το Κόμμα αποτελεί τον πυρήνα του «συνειδητού», καθοδηγώντας και συνεγείροντας ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΞΗ. Επομένως, εδώ μεταφέρεται, τηρουμένων των αναλογιών και των νέων συνθηκών, όλη η ανάλυση για το κόμμα-συλλογικό διανοοούμενο της τάξης, που αναπτύξαμε πιο πάνω.

    Αυτό, αν θέλεις σύντροφε κομμάντο, είναι και ο λόγος που από την έκβαση της εσωκομματικής πάλης στο εσωτερικό των μπολσεβίκων κρίθηκαν τόσα πολλά για την τύχη του πρώτου σοσιαλιστικού εγχειρήματος. Η συνάρθρωση αντικειμενικών εξεξίξεων στην παραγωγή, ταξικής διαστρωμάτωσης και επιπτώσεών της, ιμπεριαλιστικής πίεσης, θεωρητικών καθυστερήσεων και λαθών σε ένα έδαφος θεωρητικής ανάλυσης πρωτόγνωρο για τους μαρξιστές, όλα αυτά οδήγησαν στα συμπτώματα που αναφέρεις. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπήρχε μια εργατική τάξη γεμάτη πάθος και ορμή και ένα κόμμα που την ποδηγετούσε και τη φρενάριζε. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι υπήρχε μια τάξη με μπόλικο ενθουσιασμό και πίστη στην υπόθεση, αλλά με ελάχιστη γνώση και μπόλικα κουσούρια του παρελθόντος (σε κάποια τμήματά της) και ένα κόμμα με επαναστατικό θάρρος, στιβαρή θεωρητική βάση για το «μέχρις εκεί», αλλά με λιγοστή γνώση και θεωρητική πείρα για το «από εδώ και πέρα», σε συνδυασμό και με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες διεθνώς (ας μην τους θίξουμε και αυτούς εδώ). Για τα υπόλοιπα, λίγη υπομονή και έρχεται και το τρίτο μέρος της συζήτησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλή και αγωνιστική χρονιά Κάποιε…
    Καλώς όρισες! Η απουσία σου έγινε ιδιαίτερα αισθητή.
    Μέχρι που νόμιζα ότι ….την κοπάνισες!

    Πολύ χρήσιμη η κριτική σου, για εμάς που παρακολουθούμε το μπλογκ σου ανελλιπώς, στα σχόλια του Κομμάντο.

    Περιμένω το 3ο μέρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

    Φιλήμων

    ΥΓ. Ο Φάρος σε αγαπάει –δεν το συζητώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα !
    Ευχαριστώ - με τη σειρά μου - για τις ευχές σου.
    Έχω την άποψη ότι είναι καλύτερα τα άρθρα να είναι μικρότερα, καθώς και τα σχόλια πιο σύντομα. Αυτό έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία μου στο μπλόγκινγκ !
    Εχτός αν πρέπει να αναφερθούμε σε αποφάσεις ή ιδεολογικές παρεμβάσεις του Κόμματος.

    Η πρόσφατη ανακοίνωση των τελικών συμπερασμάτων της ΚΕ με αφορμή τις εκλογές της 4/10 (και τις ευροεκλογές) δίνει μεγάλη έμφαση στις Αποφάσεις του τελευταίου Συνέδριου του Κόμματος - επίσης αυτό αναφέρεται και στις Θέσεις για το 10 Συνέδριο της ΚΝΕ.
    Που σημαίνει ότι ο διάλογος για τον Σοσιαλισμό είναι βασική επιλογή.
    Άρα, απόψεις, γνώμες, κλπ., είναι απαραίτητες.
    Θα περιμένουμε, λοιπόν, το τρίτο μέρος.

    υ.γ.:το σχόλιό μου σ΄αυτό το ποστ είναι το:
    http://faros.wordpress.com/2009/12/27/%ce%ac%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%ae-%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%ac%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf/

    Γεια χαρά, τα λέμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σε πολλά απ'όσα λες συμφωνώ σύντροφε σκεπτόμενε. Αλλά πάλι εκεί που αναδύεται το σημαντικότερο πρόβλημα το υπερπηδάς..." καλά και άγια όλα αυτά σύντροφε.. αλλά με ποια συνείδηση κτλκτλ"

    Ε τί καλά και άγια ρε Σκεπτόμενε????
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ? την είχαν τα σοβιέτ? ΟΧΙ την είχαν οι μπολσεβίκοι? ΝΑΙ
    Τελικά στο σοσιαλισμό την εξουσία την έχουν τα εργατικά συμβούλια? Μήπως την έχει το κόμμα μέσω του ελέγχου του κράτους?
    Το προτεινόμενο απο τον Μαρξ πρότυπο εργατικού κράτους(Η ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ) είχε καμμία σχέση με την μπολσεβίκικη εκδοχή του εργατικού κράτους? ΟΧΙ
    Μήπως αυτή η "μαρξιστική παρέκκλιση" του Λένιν-δικαιολογημένη ιστορικά με όλα αυτά που λες, δεκτόν- πρεπει να ιδωθεί ως ΛΑΘΟΣ ΑΠ'ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ της κομμουνιστικής επανάστασης του 21ου αιώνα??
    ξεκάθαρα ερωτήματα - θες να μου απαντήσεις και συ ξεκάθαρα και πάνω σ'αυτά συγκεκριμμένα?
    (όλα αυτά που λες για την συνείδηση της εργατικής τάξης μετα την επανασταση κτλ σωστά είναι- αυτό σημαίνει ότι μέχρι να αποκτήσει τη συνείδηση η εξουσια φεύγει απτα σοβιετ και παει στον συλλογικό διαννούμενο-κόμμα?? αν είναι έτσι τότε δε λες τίποτα καινουργιο. υπερασπίζεσαι το πείραμα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη ρωσσία ΩΣ ΕΙΧΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ο γνωστός -πλέον- προβοκάτορας...

    κομμάντο χειμωνιάτικης εντροπίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πότε «ανοίγετε»; Μας γίνατε απαραίτητος!

    Flann

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να δοκιμάσω πάλι να στείλω κάτι ...

    Μια μικρή παρέμβαση στον ... τρίτο απ΄το τέλος Ανώνυμο ...
    Φίλε μου, όσο και να μην το πιστεύεις, την εξουσία την είχαν τα Σοβιέτ ... πριν λίγες μέρες ήταν η επαίτειος της ψήφισης του πρώτου Συντάγματος της ΕΣΣΔ, από το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. "Ξεκάθαρα ερωτήματα" έθεσε ο σύντροφος κομμάντο και θέλει, λέει, "ξεκάθαρες απαντήσεις"...

    Στην πραγματικότητα, απλώς επανέφερε αυτούσια όσα μας είπε στην προηγούμενη παρέμβασή του, προσπερνώντας την επιχειρηματολογία μας με ένα γενικόλογο "σε πολλά συμφωνώ" - σε τι συγκεκριμένα συμφωνείς σύντροφε; - και αναμασώντας το ίδιο "επιχείρημα" στο κύριο θέμα. Κανονικά, οι "ξεκάθαρες απαντήσεις" έχουν ήδη δοθεί στον κομμάντο, μιας και δεν προσκόμισε ΟΥΤΕ ΕΝΑ νέο επιχείρημα. Αλλά ας είναι. Ας του χρεώσουμε απλώς έναν "νεανικό" ενθουσιασμό και ας επαναλάβουμε (για τελευταία όμως φορά) πολύ κωδικοποιημένα όσα του είπαμε, με την ελπίδα αυτή τη φορά να τα καταλάβει (αν όχι να τα αποδεχτεί)...

    "Ποιά τάξη είχε την εξουσία;" ρωτά ο φίλος μας. Απαντώ: "η εργατική τάξη", αγαπητέ. Την εξουσία την κατέχουν τάξεις, όχι διαταξικά στρώματα. Και οι τάξεις, στην εποχή της μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό είναι δύο: η αστική τάξη και η εργατική τάξη. Άρα, η το κράτος θα είναι της μιας (άρα θα έχουμε κρατικό καπιταλισμό, όπως λένε οι τροτσκιστές του SWP και του ΣΕΚ τσαλαπατώντας κάθε έννοια μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας), είτε η εργατική τάξη, οπότε θα έχουμε εργατική εξουσία. Το ότι η εργατική τάξη δεν είναι ομοιογενής αφενός (στο εσωτερικό της υπάρχει και η "κόκκινη" εργατική αριστοκρατία, τα διευθυντικά στελέχη κλπ.) και το ότι συνυπάρχει με άλλα στρώματα αφετέρου (π.χ. διευθυντικά στελέχη του συνεταιριστικού τομέα ή ατομικοί εμπορευματοπαραγωγοί που υπήρχαν σε σχετικά μεγάλο βαθμό σε κάποιες σοσιαλιστικές χώρες της Α. Ευρώπης πλην ΕΣΣΔ), διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις κοινωνικών αντιθέσεων και συνέχισης της ταξικής πάλης στο εσωτερικό αυτής της εξουσίας. Στην περίπτωσή μας, αυτή η ταξική πάλη που πατούσε όλο και περισσότερο στο έδαφος της σταδιακής αποδυνάμωσης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής (μεταρρυθμίσεις Κοσύγκιν κλπ.) και αντεπιδρώντας ενίσχυε ακόμα περισσότερο αυτή την αποδυνάμωση, οδήγησε αρχικά στην δεξιά οπορτουνιστική στροφή του 20ου συνεδριου όπου οι δυνάμεις αυτές κατακτούν την ηγεμονία στο Κόμμα και τα Σοβιέτ και τελικά στην αντεπανάσταση και στην επανεμφάνιση της αστικής τάξης, στο τελικό στάδιο της "περεστρόικα", η οποία και πήρε τελικά την εξουσία και πάλι, το '89-'91.

    Το πρόβλημα είναι ότι ο κομμάντο πιστεύει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο αυτή η εργατική εξουσία θα είναι εξαρχής "ιδανική", όπως την περιγράφει ο Λένιν στο "Κράτος κι επανάσταση", αποσυνδέοντας την πολιτική από την οικονομία στο έδαφος της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ναι, σύντροφέ μου, ΑΥΤΗ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ (κι όχι μια άλλη, εξιδανικευμένη, μορφωμένη, με υπεραναπτυγμένη σοσιαλιστική συνείδηση κλπ. κλπ.) ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΟΡΦΗ μπορούσε να οργανώσει την εξουσία της (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι σε επιμέρους πλευρές δε θα μπορούσαν να είναι καλύτερα κάποια πράγματα: π.χ. ανέφερα τη σχέση εδαφικών και παραγωγικών σοβιέτ κλπ.). Αυτό είναι δίδαγμα για το μέλλον αλλά όχι λόγος αναθέματος για το παρελθόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεύτερον. Επειδή ακριβώς είναι έτσι όπως τα λέω (και δεν ανέφερες το παραμικρό επιχείρημα για να το αντικρούσεις), η κριτική στο Λένιν, το Στάλιν και τους μπολσεβίκους για "παρέκκλιση από το μαρξισμό" είναι, στην καλύτερη περίπτωση βλακώδης, στη χειρότερη συνιστά η ίδια συνειδητή διαστρέβλωση του επιστημονικού σοσιαλισμού. Ακόμα και αν στ'αλήθεια εννοείς ότι η κριτική στο λενινισμό πρέπει να γίνει από τη σκοπιά του μέλλοντος, εδώ μιλάμε για το παρελθόν. Επομένως, δεν καταλαβαίνω τι είδους κριτική από το μέλλον είναι αυτή που μιλά για λενινιστική παρέκκλιση από το μαρξισμό το 1920. Το "χρύσωμα" του "χαπιού" με τον προσδιορισμό της παρέκκλισης ως "δικαιολογημένης" δε λέει τίποτε: καμιά παρέκκλιση από τον επιστημονικό σοσιαλισμό δεν είναι δικαιολογημένη. Αυτός ο υφέρπων εκλεκτικισμός που εκφυλίζει τη μαρξιστική διαλεκτική σε "α λα καρτ" επιμέρους "μαρξισμούς" που "ταιριάζουν" ανά περίοδο και φάση είναι άστα να πάνε από άποψη αρχών. Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, δε γίνεται να κρατάς σύντροφε...

    Το μόνο που θα μπορούσες να ισχυριστείς και να είχε μια στοιχειώδη εσωτερική λογική συνέπεια είναι το επιχείρημα ότι ο λενινισμός υπήρξε ό,τι καλύτερο ανέδειξε στο επίπεδο της πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής στρατηγικής ο επιστημονικός σοσιαλισμός της εποχής των αρχών του αιώνα, ας πούμε μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σταδιακά απέτυχε να εξελιχθεί έτσι που να μπορεί σήμερα να παίξει αυτό το ρόλο - με βάση τις εξελίξεις στην παραγωγική βάση του σύγχρονου καπιταλισμού - και απαιτείται η "διαλεκτική υπέρβασή" του. Όμως κι αυτό στο απάντησα πλήρως, σχολιάζοντας τις θεωρίες περί υποτιθέμενων "νέων σταδίων", "νέας εργατικής τάξης" κλπ. Άρα, ποια ακριβώς είναι η "νέα πραγματικότητα" την οποία ο λενινισμός αποτυγχάνει να περιγράψει, δίνοντας θετική προοπτική επαναστατικής διεξόδου; Σιωπή επ'αυτού, αλλά... ignoratio non est argumentum, όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ελπίζω η όλη συζήτηση να αποτελέσει τροφή για σκέψη και γόνιμο προβληματισμό. Βάζω μια τελεία εδώ και ας επιστρέψουμε στην πολύ ενδιαφέρουσα - αν και ζοφερή - τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Τα θέματα που συζητήσαμε, άλλωστε, δεν τελειώνουν ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή