Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ένα ακόμα σκάνδαλο, ή κάτι πολύ βαθύτερο;


Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πρόταση του επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα για την εξαγορά από τον Όμιλό του, του 77% της ΑΤΕ και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα παραπάνω ποσοστά δεν είναι "τυχαία": είναι τα ποσοστά που κατέχει το δημόσιο στους δυο αυτούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο Σάλλας, η "νέα" τράπεζα - εφόσον τελικά ιδρυθεί - θα είναι ίσος ο ισχυρότερος τραπεζικός όμιλος στη χώρα, με συνδυασμένο ενεργητικό ύψους 105 δισ. ευρώ, καθαρές χορηγήσεις 69 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 9%. Το τίμημα που προσφέρει ο Όμιλος Πειραιώς ανέρχεται στα 701 ε. ευρώ και θα καταβληθεί σε μετρητά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, ο νέος Όμιλος θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή.

Πελώρια ερωτηματικά ή πεντακάθαρες αποδείξεις;

Μπορεί σε κάποιον αδαή τα παραπάνω να μη λένε πάρα πολλά, οπότε μερικοί αριθμοί ίσως είναι απαραίτητοι για να γίνουν αντιληπτά ορισμένα πράγματα. Προκαταβολικά, να πω ότι ο αναγνώστης του ιστολογίου πρέπει να διαβάσει και το σχετικό υλικό του "Ριζοσπάστη" (σήμερα, σελίδες 10 και 11), όπου εκτός από στοιχεία κι αριθμούς θα βρει και την επίσημη τοποθέτηση του Κόμματος. Με βάση και αφετηρία το υλικό και τον προσανατολισμό αυτό, παραθέτω ορισμένα επιπλέον στοιχεία και σκέψεις.

Ας ξεκινήσουμε από το ύψος του τιμήματος, που δεν είναι από πολιτική άποψη το πιο σημαντικό ζήτημα. Για την ΑΤΕ, ο Όμιλος Πειραιώς προσφέρει τίμημα 372 εκ. ευρώ, για το 77% του μετοχικού χαρτοφυλάκιου. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή εξαγοράς ανά μετοχή θα διαμορφωθεί στα 0.53 €. Το τελευταίο (προχθεσινό) κλείσιμο της ΑΤΕ είναι στα 1.14 €, ήτοι η τιμή εξαγοράς έχει discount (έκπτωση) πάνω από 50%(!). Μιλάμε, αληθινά, για εξαγορά "κοψοχρονιά", εκτός και αν το τίμημα εχει χαρακτήρα "λαγού" για να πυροδοτήσει γενικότερη κινητικότητα.

Ας σημειωθεί ακόμα ότι στην ΑΤΕ, πρόσφατα, περιήλθε σχεδόν το 10% της Αττικής Οδού, μέσω της εξαγοράς της συμμετοχής της "ΑΤΤΙ-ΚΑΤ" στην κοινοπραξία. Η αποτίμηση της αξίας της επένδυσης κινείται, μετριοπαθώς στα 110 εκ. €. Κι αυτό, πέραν των άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΑΤΕ (π.χ. το ποσοστό περίπου 10% στην ΕΥΔΑΠ), μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες "ΔΩΔΩΝΗ", "ΣΕΚΑΠ" κλπ., για τις οποίες η ανακοίνωση της πρότασης εξαγοράς από πλευράς Ομίλου Πειραιώς προβλέπει "παραχώρησή τους, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γιʼ αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες". Είναι γνωστή, βεβαίως, η απαίτηση της ΕΕ-ΔΝΤ για άμεση ιδιωτικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων, στο όνομα ότι μια κρατική τράπεζα όπως η ΑΤΕ δε μπορεί να έχει επιχειρήσεις.

Όμως το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε εδώ, είναι το γεγονός ότι στην ΑΤΕ είναι σήμερα υποθηκευμένο, μέσω δανείων, το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής γης στη χώρα. Από την άλλη, ο Όμιλος Πειραιώς συμμετέχει μαζί με την κυβέρνηση σε πρόγραμμα "πράσινης ανάπτυξης" ύψους 1.5 δισ, εκσυγχρονισμού των ΒΙΠΕ, εγκαθίδρυσης νέων "πράσινων ΒΙΠΕ" και δημιουργίας δέκα "Πράσινων Ειχειρηματικών Πάρκων" σε νησιά. Θυμίζουμε εδώ, ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Σημίτη (2002-2003) πωλήθηκε η ΕΤΒΑ (της οποίας Διευθυντής είχε διατελέσει ο Σάλλας) στην τράπεζα Πειραιώς, ενώ νωρίτερα, το 1991 η ίδια η (κρατική από το 1975 ως τότε) τράπεζα πωλήθηκε στον Μ. Σάλλα επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια, μόνο το πρόγραμμα ίδρυσης "πράσινων ΒΙΠΕ" ανέρχεται σε 440 εκ. €, τα οποία για να απορροφηθούν πρέπει να υπάρξει διαθέσιμη γη... Να πως οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα γίνονται ένα ακόμα ισχυρό "εργαλείο" προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην ύπαιθρο, στις χρήσεις γης, στον αγροτικό πληθυσμό κλπ.

Πάμε παρακάτω. Όπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Τ.Τ. (με όση αμφισβήτηση του αρμόζει για τον ως τώρα ρόλο του, στα πλαίσια και της ΟΤΟΕ), το Τ.Τ. είχε χορηγήσει στην Τράπεζα Πειραιώς (προφανέστατα με κυβερνητική εντολή) βραχυπρόθεσμο δάνειο 350 εκ. € που έληγε τον Ιούλιο για λόγους στήριξης της ρευστότητάς της. Είναι γνωστό επίσης στους τραπεζικούς κύκλους ότι η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε από τα αδιάθετα του πακέτου των 28 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών, πάνω από 2 δισ. στις 30/6. Από που προκύπτει ότι μια χρεωμένη τράπεζα με πρόβλημα ρευστότητας μπορεί να επανέρχεται με πρόταση εξαγοράς των ...δανειστών της; Το πιο "ωραίο" στην υπόθεση, είναι ότι η πρόταση εξαγοράς για το 33% των μετοχών του Τ.Τ. από τον ...οφειλέτη του, είναι με premium 29% (δηλ. σε τιμή ανά μετοχή 29% υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή κλεισίματος της μετοχής)(!) Σα να λέμε, με τα (κρατικά) λεφτά που δάνεισε το Τ.Τ., έρχεται η τράπεζα Πειραιώς να ...το εξαγοράσει!!!

Εκκωφαντική σιωπή συναίνεσης...

Η πρόταση εξαγοράς, ασφαλώς, συνέπεσε με τις έντονες προτροπές του κ. Παπακωνσταντίνου και των άλλων στελεχών της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών συγχωνεύσεων στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, ώστε αυτός να "αντέξει" στον ανταγωνισμό. Φυσικά, η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι "εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση", τη στιγμή που από ανταγωνιστικούς τραπεζικούς κύκλους έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες βολές περί "μη νομιμότητάς" της στο βαθμό που δεν έχει διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός. Βέβαια, οι βολές αυτές αντανακλούν τις ολοένα και ογκούμενες ενδοαστικές αντιθέσεις, παρά την πραγματική νομική διάσταση, η οποία έτσι κι αλλιώς υπόκειται στα ισχύοντα στην απελευθερωμένη ευρωενωσιακή αγορά. Για την πληρότητα της εικόνας, όμως, να πω ότι Εθνική και Eurobank κατέχουν από 5% η καθεμιά στο Τ.Τ., πράγμα που ίσως κάτι να σημαίνει...

Στήριξη, έστω και με μισόλογα και "προσεκτικές" και "αμφίσημες" δηλώσεις, έσπευσε να παράσχει η ΝΔ δια στόματος Παναγιωτόπουλου και Σταϊκούρα, ενώ το ΛΑΟΣ - για άλλη μια φορά - "βασιλικότερο του βασιλέως" ζήτησε από την κυβέρνηση, όχι απλά να αποδεχθεί, αλλά και να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Οσο για την εργοδοτική-κυβερνητική ΟΤΟΕ; Ούτε καν στήριξη των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε το (όχι λιγότερο συμβιβασμένο, βεβαίως)  Σωματείο-μέλος της του Τ.Τ. (μια 3ωρη στάση χθες και μια προειδοποιητική 24ωρη απεργία σήμερα) δεν ανακοίνωσε. "Παρατηρεί προσεκτικά τις εξελίξεις" και "ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση". Τα γνωστά, δηλαδή... Μια από τα ίδια και οι κυβερνητικοί αγροτοπατέρες, δια στόματος Τζανέτου Καραμίχα της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να "πάρει ξεκάθαρη θέση" και "να ανακοινώσει η ίδια την πολιτική της βούληση για το αν πωλείται ή όχι η ΑΤΕ και όχι να σέρνεται για τόσο σοβαρά ζητήματα πίσω από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες". Αγροτοσυνδικαλιστής, από τους λίγους...

Θα σταματήσω εδώ το άρθρο, γιατί το θέμα είναι "εν εξελίξει" και θα περιμένουμε το πως θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες. Η όλη υπόθεση, βεβαίως, είναι ενδεικτική του ότι το πράγμα έχει αρχίσει να χοντραίνει...

13 σχόλια:

  1. Θερμή Καλημέρα !
    Πελώριο το θέμα - το οικονομικό σκέλος είναι μία μόνο παράμετρος, σημαντική μεν, γιατί δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση απλά ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ - σίγουρα θα ασχολούμστε μ΄αυτό πολύ καιρό !

    Ένα άλλο θέμα που εμένα με απασχόλησε, είναι το γεγονός ότι ενώ μιλάμε για ξεπούλημα κοψοχρονιάς, δεν είδαμε καμία αντίδραση από άλλους τραπεζικούς ομίλους !
    Π.χ. δεν είδαμε αντίδραση από την Μαρφίν, την Πίστεως, ακόμη ακόμη από την Εθνική !

    Ενδέχεται να έχουν ετοιμάσει κι άλλες "συγχωνεύσεις" - ξεπουλήματα, ανακοίνωσαν σήμερα αυτήν των Πειραιώς-ΑΤΕ-ΤΤ, για να μετρήσουν αντιδράσεις ... να μετρήσουν τη γνώμη του λαού μας.
    Μόλις δουν ότι δεν υπάρχει αυτή, ίσως δούμε πολύ σύντομα να ξεπουλιέται και η Εθνική, το τμήμα της Εμπορικής που έχει το δημόσιο, να κολλήσουν στο ... πρόγραμμα άσχετες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί !

    Προφανώς είμαστε στα πρόθυρα του γενικού ξεπουλήματος της χώρας ... δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό η χώρα μας να αλλάξει και ... όνομα!
    Να λέγεται ... μπανανία !
    Και, όπως βλέπουμε, σ΄αυτό βάζουν πλάτη όλοι όσοι είναι χωμένοι βαθειά μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα !

    Μόνο το ΚΚΕ αντιδρά πραγματικά και με σθένος και γι αυτό είναι και εξαφανισμένο από τα κανάλια - άσε που σταμάτησαν να κάνουν και εκπομπές πολιτικής σημασίας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΥΔΟΣ
    Οι λεπτομέρειες είναι όπως τις περιγράφεις
    Η ουσία είναι ότι η αξιακή υποβάθμιση του κεφαλαίου, αποτέλεσμα αλλά και απαραίτητη προυπόθεση για την έξοδο από την κρίση δίνει τη δυνατότητα στον μεγάλο να καταβροχθίσει το μικρό (σκανδαλωδώς ή νομίμως).

    Από την άλλη η συμπεριφορά της εργατικής αριστοκρατίας δείχνει απλώς το μέγεθος της προδοσίας της. Ακόμη και την ώρα της κρίσης που τα μέλη της θίγονται τα μέγιστα αυτή στοιχίζεται πίσω από το κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι εξελίξεις τρέχουν ...
    Θα δουν πολλά τα μάτια μας !
    Είμαστε ακόμα στην αρχή !

    Την Καλημέρα μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους! Όχι μόνο τρέχουν, πετάνε, θα έλεγα... Χθες ο "Ρ" δημοσίευε (όπως και ο υπόλοιπος Τύπος) τους σχεδιασμούς για την ενοποίηση όλου του υπό κρατικό έλεγχο τραπεζικού τομέα (ΑΤΕ-ΤΤ-Τρ. Αττικής-Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), σε μια κίνηση να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ελκυστικό "πακέτο" για το ιδιωτικό κεφάλαιο... Βλέπεις κάτι τέτοια από τη μια, θυμάσαι και τις προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για "κρατικό τραπεζικό τομέα-μοχλό ανάπτυξης" και τρελλαίνεσαι εντελώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα !
    Έχω τη γνώμη ότι υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης του καπιταλισμού, τέτοιο που αγκαλιάζει όλους τους τομείς !
    Ξέρουν πολύ καλά, ότι η "καρδιά" του συστήματος είναι ο τραπεζικός τομέας !
    Έχουν πεισθεί ότι αν ελέγχουν σε κάθε χώρα τη μία ή τις δύο τράπεζες που έχουν τον συντριπτικό έλεγχο της οικονομίας, θα ελέγχουν παράλληλα κάθε μορφή, κάθε έκφανση της κοινωνίας, του λαού της.
    Θα ελέγχουν την πολιτική, την δικαστική, την νομοθετική εξουσία !
    Θα ελέγχουν τα συνδικάτα !
    Και, ας μην ξεχνάμε, η Ελλάδα έχει "επιλεγεί" για το πειραματόζωο της Ευρώπης και όχι μόνο !
    Αν "πετύχουν" εδώ, μετά θα δούμε τα μέτρα αυτά να εφαρμόζονται με τη σειρά σε όλες τις χώρες του κόσμου !

    Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, να εκφραστεί η αντίδραση του λαού μας, να δείξουμε τη δύναμή μας !
    Οι περιοδείες της σ. Αλέκας Παπαρήγα, είμαι βέβαιος γι΄αυτό, αυτό το στόχο υπηρετούν.
    Χθες, στην Αλεξ/πολη, έγινε ένας χαμός !
    Κάναμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, ακόμα και από προεκλογικές περιόδους !
    Ο κόσμος ξυπνάει !
    Αρκεί να το καταλάβουμε και μεις αυτό και να δράσουμε ανάλογα !

    Γεια χαρά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Βλέπεις κάτι τέτοια από τη μια, θυμάσαι και τις προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για "κρατικό τραπεζικό τομέα-μοχλό ανάπτυξης" και τρελλαίνεσαι εντελώς...»

    Μήπως κάνεις και κάποιους συνειρμούς επ΄ αυτού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Βλέπεις κάτι τέτοια από τη μια, θυμάσαι και τις προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για "κρατικό τραπεζικό τομέα-μοχλό ανάπτυξης" και τρελλαίνεσαι εντελώς...»

    Μήπως κάνεις και κάποιους συνειρμούς επ΄ αυτού;

    F.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάνω... όχι όμως από τις προτάσεις αυτές, αλλά συνδυάζοντας άλλα δεδομένα. Να έχουμε κατά νου ότι ο βασικός "παίκτης" που είναι πίσω από την τράπεζα Πειραιώς είναι ο Βαρδινογιάννης που εκφράζει το πιο "δραστήριο" αυτή τη στιγμή τμήμα της αμερικανόφιλης πτέρυγας της αστικής τάξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είναι ο πασοκογενής, πασοκοτραφής κλπ. Σάλλας ;;;;;;;;;;
    Όχι ότι ο Βαρδινογιάννης είναι κάτι το διαφορετικό ... να ... ο ένας είναι νέο ... τζάκι, ο άλλος παλαιό !

    Καλημερούδια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. “Υπέρ των εξαγορών & συγχωνεύσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης και στήριξης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τάσσεται η ΝΔ, στηρίζει όμως και τη δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου κρατικού πυλώνα τραπεζών.
    Αυτό δήλωσαν ο γραμματέας πολιτικής επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση που είχαν με το σύλλογο εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
    Σημείωσαν ακόμη ότι η προσφορά και η ιστορία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν μπορεί να αποτιμηθεί με αποκλειστικό κριτήριο την παρούσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής του.
    Συνάντηση με το σύλλογο είχε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει τη δημιουργία ενός βιώσιμου δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα και αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει αυτό στην οικονομία της χώρας μας” (Anti Weblog)
    Καλά, τί γίνεται εδώ;;;;;;;

    Φιλήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Φάρος

    Το ποσοστό των Βαρδινογιανναίων είναι 9%, 5% περίπου των Αγγελοπουλαίων και πολύ μικρότερο του Σάλλα και του Βασιλάκη (της Aegean). Ο ρόλος του Σάλλα - ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικού του στελέχους πριν το '89 - σήμερα είναι η "κουμπαριά" στο "γάμο" του ομίλου Πειραιώς με το ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχει κλείσει μια μεγάλη δουλειά με την "πράσινη ανάπτυξη" (1.5 δισ.), για την οποία ήδη γράψαμε - αλλά είναι μόνο το "ορεκτικό". Έρχονται και άλλα, εξ ου και οι "τριβές" και οι "κόντρες" με τους άλλους μνηστήρες για την πίτα του "πακέτου της κρίσης", είτε εντός, είτε εκτός φιλοκυβερνητικού (φιλοαμερικάνικου στην πραγματικότητα) στρατοπέδου...

    @Φιλήμων

    Είναι φανερό ότι μια "γραμμή άμυνας" όσων θέλουν στην παρούσα φάση να μπλοκάρουν την επιθετική προέλαση του Βαρδινογιάννη - χωρίς να θέλουν όλοι να τη ματαιώσουν αλλά να διαπραγματευτούν κάποιοι μια μελλοντική, πιο "συλλογική μοιρασιά" - είναι η φιλολογία περί του ενισχυμένου, βιώσιμου κρατικού πυλώνα. Δε συζητώ εδώ καν τα φληναφήματα περί του δήθεν "φιλολαϊκού ρόλου" ενός τέτοιου πυλώνα, συζητώ όμως πάρα πολύ την προετοιμασία για τη δημιουργία ενός "πακέτου" για το ιδιωτικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, τεράστιου ύψους και οικονομικής οντότητας, το οποίο θα αποτελέσει τον πυρήνα του νέου γύρου συγχωνεύσεων που αρχίζει μολις. Πολύ εύστοχα το ΚΚΕ, ήδη από τις αρχές του 2010 (βλ. ΚΟΜΕΠ, τ. 2/2010, σελ. 23) είχε προβλέψει τις διεργασίες αυτές και τις "κολλεγιές" των "κρατικών" τραπεζών με στελέχη-εντολοδόχους κορυφαίων μονοπωλιακών ομίλων (Ταμβακάκης στο Τ.Τ., Πανταλάκης στην ΑΤΕ κλπ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμένα, η περίπτωση Σάλλα, μου θυμίζει έντονα την περίπτωση ... Κοσκωτά !
    Δεν "έπιασε" τότε η "δουλειά" και τώρα την "περπατούν" με όχημα την τράπεζα πειραιώς !
    Ξέρουν τι κάνουν, δεν θα την ξαναπατήσουν !
    Μετά παίρνει σειρά μια νέα ομάδα που θα "αρμέξει" την Εθνική και άλλους τραπεζοχρηματοπιστωτικούς ομίλους !
    Απ΄ότι φαίνεται τα σχέδιά τους αυτή τη φορά βρίσκουν σύμφωνη την "τέταρτη" και την ..."πέμπτη" εξουσία !
    Τα φερέφωνα βγήκαν ... παγανιά !

    Γεια χαρά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Σάλλας είναι απλά ένας (καλοπληρωμένος) μεσάζων. Το "έργο" είναι πολύ βαθύτερων στοχεύσεων και οι αντιθέσεις τεράστιες. Μας περιμένουν ακόμη πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή